promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A színésznő, akit Agatha Christie választott ki Miss Marple szerepére
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Joan Hickson az alakításáért még Erzsébet királynőtől is személyes dicséretet kapott.

Egy közelmúltban született toplista megpróbálta rangsorolni a bűntények szerelmesének és eredményes kibogozójának számító, kotnyeles Miss Marple leghitelesebb megformálóit. Ezen Margaret Rutherford és Angela Lansbury után az a Joan Hickson végzett a harmadik helyen, akit állítólag maga a szerző, Agatha Christie választott ki a szerepre.

Az első Miss Marple-történet 1930-ban jelent meg (Gyilkosság a paplakban), az utolsó pedig az írónő halálának évében, 1976-ban (Szunnyadó gyilkosság). Agatha Christie a záró történetet valójában már a második világháború alatt elkészítette, de több évtizedet várt a kiadásával.

Fotók: Profimedia

„Agatha Christie utolsó regénye nagyon jó, sőt alighanem a legjobb Miss Marple-történet. Évekkel ezelőtt írta, de hattyúdalnak én sem tudnék jobbat választani”

– írta a Szunnyadó gyilkosságról a Daily Mirror korabeli kritikája.

Joan Hickson 1984 és 1992 között 12 alkalommal öltötte magára Miss Marple kissé ódivatú ruháját és hetyke kalapkáját. Nem a BBC sorozata volt azonban az első Agatha Christie-feldolgozás, amelyben szerepelhetett.

Valamikor a második világháború idején játszott a Randevú a halállal című regényadaptációban, amelyet Agatha Christie is megnézett.

„Remélem, egy nap majd maga játssza az én drága Miss Marple-öm szerepét”

– írta az akkor 35 év körüli színésznőnek. A szerző kívánsága végül négy évtizeddel később teljesült, bár Joan Hickson 1961-ben és 1980-ban is feltűnt (mellékszereplőként) egy-egy Miss Marple-sztoriban.

1987-ben a színésznőt a Brit Birodalom Rendjével (OBE) tüntették ki, és II. Erzsébet ebből az alkalomból állítólag ezt mondta neki:

„Pontosan úgy játszotta a szerepet, ahogyan azt az emberek elképzelték.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás