Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

10 óriási történelmi tévhit, ami nagyon megvezeti az emberiséget - melyiken lepődsz meg legjobban? - Szavazó

10 óriási történelmi tévhit, ami nagyon megvezeti az emberiséget - melyiken lepődsz meg legjobban? - Szavazó

Zene, Film & Kultúra

10 óriási történelmi tévhit, ami nagyon megvezeti az emberiséget - melyiken lepődsz meg legjobban? - Szavazó

Zene, Film & Kultúra

Promotions 18:58

A kínai nagy fal tényleg látszik az űrből szabad szemmel is? Az ember tényleg a majomtól származik? Toplista.

A legtöbb történelmi ismeretünk lehet, hogy több évtizedes koncpeciókon alapul, amelyeket már rég meghaladt a tudomány. Az is megeshet, hogy a manapság divatos, és a kortárs popkultúra által pörgetett történelmi filmek félretájékoztatásain, bakijain és összemosásain alapul a történelmi tudásunk. És akkor még szót sem ejtettünk az akadémiai történetíráson kívül sarjadó historikusok jobbára szenzációhajhász elképzeléseiről.

Legújabb toplistánkon 10 történelmi tévhitet veszünk górcső alá.

Szavazás szabályai:

Nyomj egy felfelé mutató nyilat arra, amelyik nagyon megelepett, és egy lefelé mutató nyilat arra, amelyikről tudtad az igazságot.

1.  A vikingek sisakjain szarvak voltak? Nem!

Viszont komoly kereskedői vénával rendelkeztek, és a narvál szarvainak eladásával kisebb vagyonokra tettek szert. Sőt, megesett, hogy az árat a középkori királyok udvaraiban úgy tornázták fel, hogy unikornisszarvakként adták el a holmit. Az uralkodók pedig keresték ezeket, hiszen legendák szóltak arról, hogy ha a szarvakból faragott kupák semlegesítheetik a méreganyagokat, amelyeket az italok rejthetnek.

Ez is érdekelhet:

Brutális fotó: repülő madár hasából robbant ki egy kígyószerű hal, egy angolna, amelyet lenyelt

2.  A Tajgetoszról ledobták a csecsemőket Spártában? Nem...

Az egész horror, miszerint beteg gyerekeket hajigáltak le a hegyről, egy félrefordítás eredménye – erre hívja fel a figyelmet az egyik legjobb magyar ókortörténész, Németh György is, aki egy korábban megjelent munkájában olyan közszájon forgó sztorikról mondja el az igazságot, mint például arról, hogy Karthágot most akkor tényleg behintették sóval a rómaiak? A Tajgetosz volt a kitevés helye, ide kitették a rendellnességgel született csecsemőket, akiket onnan bárki elvihetett később. Általában rabszolgakereskedők szedték össze őket, persze ez is nagyon tragikus.

3.  Napóleon alacsony volt? Nem!

A legtöbben úgy hisszük, és erre filmes ábrázolások is ráerősítenek, hogy a nagy francia hadvezér és császár, Napóleon alacsony volt, sőt, a kisebbrendűségi érzést magában foglaló tünetegyüttest ma is Napóleon-effektusnak hívjuk, pedig a császár a kor méreteihez képest egyáltalán nem volt alacsony, csupán mai szemmel számít alacsonynak. Napóleon 169 centiméter volt.

4.  A kínai nagy fal szabad szemmel is látszik az űrből? Nem!

Neil Armstrong elárulta, hogy a legtöbbet neki feltett kérdés az volt, miután visszatért a világűrből, hogy tényleg látszik-e a nagy fal? A kiábrándító válasz pedig az volt, hogy nem. Persze ultramodern távcsővel már más a dolog állása, de szabad szemmel a fal nem látható a világűrből.

Ez is érdekelhet:

Jesszus! Egy középkori katedrálisban tárul fel az emberiség eltitkolt történelme? - videó

5.  Magellán volt az első, aki körbehajózta a Földet? Nem! Bár...

Sajnos ez nem rajta múlt, és nem is betegség döntötte le a lábáról, hanem az út vége előtt megölték. Magellán csak az út feléig jutott, de jócskán kijutott a rosszból neki a nagy hajózás közepette, szinte minden ellene ment a nagy felfedezőnek, volt lázadás, jöttek a kanibálok, ráadásul betegségek is gyötörték.

6.  A piramisokat rabszolgák építették? Nem!

A történelmi emlékezet úgy tartja, hogy az egyiptomi piramisokat rabszolgák építették, ezzel szemben a tudomány emberei az ásatásokból és feljegyzésekből megállapították, hogy jól fizetett, a piramisok környékén élő egyiptomi munkások húzták fel ezeket a hatalmas építményeket. A régészeti leletek tanúsága szerint pedig nem is éltek rosszul ebből a munkából.

Ez is érdekelhet:

Egy 700 éves templom freskóján egyszer csak feltűnt Miki egér

7.  Einstein megbukott matekból? Nem!

Einstein világ életében eminens tanuló volt, főleg matematikából és fizikából volt nagyon jó, a humántudományokkal azonban már meggyűlt a baja. A Wikipedián is elérhető bizonyítványa szerint csak franciából volt hármasa.

Ez is érdekelhet:

Egy zseniális magyar, aki 100 évig nagyon átverte az egész világot - imádni fogod a történetét

8.  Kolumbusz fedezte fel Amerikát? Nem.

Nem a portugál Kolumbusz volt a kontinens felfedezője, hiszen őt jó 500 évvel megelőzte Leif Eriksson, egy nagy viking vezér, aki 1000 körül érte el Észak-Amerika partjait. A sagák szerint Erik egy 35 fős legénységgel megpakolt hajóval jutott el a kontinens partjáig. Kolumbusz pedig csak 1492-ben ért ide.

Ez is érdekelhet:

Léteznek párhuzamos univerzumok? A Mandela-effektus nyomában

9.  Az ókorban azt gondolták, hogy a Föld lapos? Nem!

Már az ókori görögök bebizonyították, hogy a Föld nem lapos, azóta pedig mindenki így gondolta, Kolumbusz sem azért indult el Indiába nyugat felé, hogy ezt bebizonyítsa. A középkorban inkább az volt a kérdés, hogy mekkora a bolygónk.

10.  Az ember a majomtól származik? Nem!

Bár sokan úgy mondják, Darwin azt bizonyította be, hogy az ember a majmoktól származik, az igazság az, hogy ő csupán azt mondta, hogy a majom és az ember egy közös őstől származik.

Ez is érdekelhet:

Az állatvilág szexkazánjai a bonobó majmok - videó

Felhasznált képek forrása: Profimedia

Borítókép: Profimedia