promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar Film Napja: melyik a legjobb magyar film?
Borítókép:  Nemzeti Filmintézet
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egész hétvégén magyar filmeket nézhetünk a Magyar Film Napja alkalmából. De vajon melyik a legjobb?

2021. április 30-án ünnepeljük a 120. évfordulóját annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A táncz. Azóta minden időszakban kiemelkedő filmes tehetségek alkottak, akik hazai vagy nemzetközi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet. A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a televíziók és a streamingszolgáltatók is csatlakoztak a közös ünnepléshez, ennek köszönhetően száznál is több kiváló magyar filmet nézhetünk tévében és online.

Hogy melyik a legjobb magyar film, az mindenki döntse el maga. Hozzá kell tenni, hogy a megannyi hazai alkotásból nehéz lenne csak egyet kiválasztani, de biztos mindenkinek van legalább egy olyan magyar filmje, amit akárhányszor meg tud nézni, és amit egyszerűen nem tud megunni.

Mai filmajánlómat a Magyar Film Napjának szentelem, és a hétvégén sugárzott hazai alkotásokból összegyűjtöttem néhányat, amelyeket magam is kedvelek.

Sose halunk meg

Koltai Róbert 1993-as játékfilmjét május 1-jén, szombaton 15:55-től láthatjuk a TV2-n.

Leírás: Gyuszi bácsi, Imre nagybátyja életművész volt. Imre mind a mai napig, ha bármi csapás éri - többek között, amikor éppen veszít az ügetőn - csak felidézi Gyuszi bácsi emlékét, és máris könnyebbé válik az élet. Egyébként Gyuszi bácsi vitte ki először életében a lóversenypályára is, meg a nőkhöz… Mert Gyuszi bácsi értett mindkettőhöz. Imre sohasem felejti el azt a napot, amikor szülei kikísérték a Keleti pályaudvarra, és rábízták a vásározó vállfaárus nagybácsira, majd ketten együtt elindultak vidékre. Aztán meg sem álltak az ügetőig.

A tanú

Bacsó Péter örök érvényű klasszikusa tényleg minden idők egyik legjobb magyar filmalkotása, amit egyszerűen nem lehet nem imádni. A filmet a TV2-n láthatjuk majd május 2-án, vasárnap 15:25-től.

Leírás: Pelikán József hithű kommunista, aki végig harcolta elvbarátaival a vészterhes éveket. Most, győzelmük után, a személyi kultusz idején, gátőrként is elkötelezett munkát végez. Lecsap az orvhorgászra, akiről kiderül, régi barátja és harcostársa, Dániel Zoltán, aki jelenleg miniszter. Épp ez a kedves barát buktatja le akaratán kívül, amikor feketevágás miatt megjelenik a hatóság. Pelikán börtönbe kerül, ahonnan egyre magasabb beosztásba helyezik. Ő lesz a vidámpark, az uszoda, majd később egy narancstermelő gazdaság igazgatója. Természetesen mindez nem ajándék. Virág elvtárs minden alkalommal hangsúlyozza, hogy egyszer még kérnek Pelikántól valamit. És ez az egyszer el is érkezik, amikor Dániel Zoltánt koholt vádakkal letartóztatják.

A Pál utcai fiúk

Fábri Zoltán egyik legjobb rendezése, melyet május 1-jén 12:50-től láthatunk a Moziverzum-on.

Leírás: A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a Füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az ellenséges támadásra. Bokát választják vezérül, a többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik. A vézna kisfiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az ellenség által elrabolt grundzászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja.

János Vitéz

Természetesen nem maradhat ki a Magyar Film Napjából az első magyar egész estét rajzfilm, Jankovics Marcell János Vitéze sem. Bár szép gesztus lenne, ha az eredeti, 1973-as bemutatójának 48. évfordulójának napján, május 1-jén tűznék műsorra, de csak május 2-án, 13:30-kor lesz a Moziverzum-on.

Leírás: Miközben Kukorica Jancsi kedvesét öleli a folyóparton, az őrzésére bízott nyáj szétszéled. Jancsinak ezért bujdosnia kell, és sok nehéz kalandban, számtalan viszontagságban van része. Segít Franciaországból kiűzni a törököt, s mikor meggazdagodva hazatérhet, szép kedvesének, Iluskának csak sírhantját találja. Bánatában újra vándorlásra adja magát, s így jut el a mesék birodalmába, ahol megtalálja végre szerelmét... Petőfi Sándor remekművét Jankovics Marcell dolgozta fel. Az első magyar egész estés rajzfilmet 1973. május 1-jén mutatták be a magyar mozik.

Macskafogó

Ternovszky Béla klasszikusát embertelen időpontban, 22:15-től tűzi műsorra az M2, így nem biztos, hogy sokan nézni fogják a Macskafogót.

Leírás: Az egerek sorsa megpecsételődött. Az X bolygón a vérszomjas macskák semmibe veszik a jogot, és az egértársadalom felszámolására törekednek. De megcsillan egy reménysugár, hiszen az egerek főtudósa feltalálja a megoldást. A titkosszolgálat azonnal aktiválja legjobb ügynökét, Grabowskyt, hogy még időben célba jusson a tervrajz.

Csocsó, avagy éljen május 1-je!

Koltai Róbert vígjátékát stílusosan május 1-jén, szombaton este, 21:50-től nézhetjük meg az ATV-n.

Leírás: Rohamosan épülő szocialista város valahol a Duna partján, az ötvenes évek elején. Ott tanárkodik, szervezi a piros betűs ünnepeket, vigyáz a focisták erkölcsére, és teszi, amit tenni jónak lát Csocsó, született Csomai Gusztáv. Ez a történet leginkább róla szól, az életvidám, optimista és örökké tevékeny Csocsóról, aki minden üldözés, macerálás és egyéb zaklatás ellenére is ember maradt az embertelenségben. Az eseményeket elsősorban a tizenhárom éves Pék Zsoltika naplójából ismerjük meg, aki számára Csocsó nemcsak oroszul kevéssé beszélő orosztanár, hanem atyai jóbarát és példakép is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás