promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mortal Kombat-kritika: brutális, szórakoztató és buta – pont, ahogy szeretjük
Borítókép:  Mortal Kombat / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Végre megérkezett a várva várt Mortal Kombat film, amit a brutális videójátékok ihlettek, a rajongók pedig elégedettek lehetnek, ugyanis megkapjuk az áhított kivégzéseket – de többet nem igazán.

1992-ben indult világhódító útjára a Mortal Kombat nevű verekedős játékszéria, amiben gyomorforgató kivégzéseket csinálhatunk a különböző, menő kinézetű karakterekkel. 1995-ben készült belőle egy filmadaptáció is, ami akármennyire is gagyi mai szemmel, annak idején mindannyian imádtuk gyerekként, hiszen végre élőben láthattuk kedvenceinket, akik jó eséllyel mindenkinél Sub-Zero vagy Scorpion voltak. Most eljött az ideje, hogy egy újabb generáció is átélje ezt a csodát, miközben a régi is kellemesen nosztalgiázik.

James Wan (Démonok között, Aquaman) produceri segédlete mellett készítette el az elsőfilmes Simon McQuoid a Mortal Kombat című alkotást, amiben a Föld sorsa a tét, hiszen ha a kiválasztottak elveszítik a mindent eldöntő összecsapást, akkor elesik a bolygónk, az emberekből pedig rabszolgát csinálnak.

A készítők is pontosan tudják, hogy nem kell túlbonyolítani a történetet, hiszen nem az érdekli a Mortal Kombat rajongóit, hanem a véres, brutális harcok és kivégzések. Éppen ezért kezdjük is rögtön azzal a megnyugtató információval, hogy azokból akad bőven, ráadásul néhány tényleg undorító, hiszen puszta kézzel való szívkitépéstől kezdve szinte mindent láthatunk.


Kép: Mortal Kombat / Profimedia

Ahogy régen, most is fantasztikus érzés akció közben látni a már jól ismert, speciális képességekkel rendelkező figurákat, mint például Liu Kanget, Sonya Blade-et, Sub-Zerót meg persze Scorpiont, szóval ilyen szempontból nagyon kielégítő a film. Az alkotók tényleg odafigyeltek a rajongói igényekre, így rengeteg kikacsintást kapunk a játékokra, illetve az 1995-ös, már-már klasszikusnak mondható adaptációra is – és ezek mind szépen hozzájárulnak az elégedettségünkhöz.

A Mortal Kombat legnagyobb teljesítménye a látványos és kőkemény harci jelenetek mellett az, hogy képes szórakoztatni, feltüzelni és úgy berántani minket, hogy még a legostobább dolgok felett is simán szemet hunyunk – mert azért valljuk be, nem az eszükért fogjuk szeretni a szereplőket, és a forgatókönyv sem lehetett sokkal vastagabb egy szál ropinál.

A vizuális effektusok többségében nagyon jól néznek ki, így nem húz ki minket a filmből egyetlen esetlegesen otrombán elkészített karakter sem, szóval határozottan igényes munkáról van szó, és még a zene is szuper. Példaértékű a hangulatteremtés, ugyanis az első pillanattól kezdve érezni, hogy ez egy epikus mű, vagy legalábbis annak szánták.


Kép: Mortal Kombat / Profimedia

Viszont sajnos egyes bunyókat eléggé rövidre vesznek, és még a finálé is kicsit összecsapottnak tűnik, de ha úgy tekintünk rá, mint egy trilógia első részére, akkor teljes mértékben működik a dolog, ugyanis minden célját eléri: a régi és az új közönséget is kielégíti, ad nekünk pár emlékezetes harcot, és meghozza a kedvünket a Mortal Kombat különleges világának további felfedezéséhez.

A Mortal Kombat összességében egy elég jó akciófilm, ami nem fog csalódást okozni a rajongóknak. Tele van apró meglepetésekkel és érezi rajta, hogy nem csak a pénz miatt csinálták, hanem volt mögötte koncepció, és tisztelet is a játékokkal szemben. Ettől függetlenül ne várjunk tőle csodát, hiszen beleütközik a műfaji korlátokba, de legalább az összecsapások tényleg ütősek.

Kijelenthetjük, hogy eddig valószínűleg ez a valaha volt legjobb videójáték-adaptáció, bár hozzá kell tenni, hogy nem volt túl magas a léc, amit meg kellett ugrania. Az biztos, hogy ezek után mindenképp várjuk a folytatást, mivel határozottan jó élmény volt a Mortal Kombat, szóval mindenkinek ajánlott, aki szeretne egy agyatlan, nagyon erőszakos látványfilmet nézni, ami nagyjából kihozza a maximumot a témájából, és pontosan tudja, hogy mi akar lenni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás