Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A Zack Snyder: Az Igazság Ligája rendesen odab*sz, de még mindig nem az igazi – kritika

A Zack Snyder: Az Igazság Ligája rendesen odab*sz, de még mindig nem az igazi – kritika

Zene, Film & Kultúra

A Zack Snyder: Az Igazság Ligája rendesen odab*sz, de még mindig nem az igazi – kritika

Zene, Film & Kultúra

Baranyecz János 20:20

Végre megérkezett a Zack Snyder: Az Igazság Ligája, ami röpke 4 órán keresztül próbálja elfeledtetni velünk a csalódást, amit a 2017-es moziváltozat okozott. Már csak az a kérdés, hogy vajon megérte-e várni Batman és a haverok epikusnak ígérkező kalandjára, vagy sem.

Óriásit kellett volna robbannia 2017-ben Az Igazság Ligája című szuperhősös filmnek, hiszen együtt szerepelt benne Batman (Ben Affleck), Wonder Woman (Gal Gadot), Superman (Henry Cavill), Cyborg (Ray Fisher), Flash (Ezra Miller) és többek között Aquaman (Jason Momoa) is, de sajnos végül egész nagy bukás lett a vége, amit nem kedvelt túlzottan se a közönség, se a kritikusok, ráadásul még bevétel szempontjából is jóval az elvárások alatt teljesített.

Sokan úgy gondolták, hogy azért hasalt el ennyire Az Igazság Ligája, mert a rendező, Zack Snyder (300, Watchmen) egy családi tragédia miatt nem tudta befejezni a saját eredeti verzióját, az őt helyettesítő Joss Whedon (Bosszúállók) pedig nagyon elcseszte a moziváltozatot. A rajongók évekig könyörögtek azért a Warner Bros.-nak, hogy engedjék meg Snydernek az alkotás befejezését, és végül engedtek a nyomásnak, ráadásul már itt is van a legendás Snyder Cut.

A rendkívül stílusos filmkészítő egy közel 4 órás művel ajándékozta meg a közönséget, amiben van pár eddig sosem látott jelenet, amiknek köszönhetően teljesen új élményt nyújt a Zack Snyder: Az Igazság Ligája. Sokkal epikusabb, komolyabb, keményebb és teljesebb ez a változat, viszont ennek ellenére sajnos nem sikerült maradéktalanul kijavítania a régi hibákat.


Kép: Zack Snyder: Az Igazság Ligája / via HBO

Zack Snyder kihasználta a játékidőt, és jobban felépítette Cyborg karakterét, aki így a csapat kiemelkedő tagjává vált, és nem csupán egy nagyjából felesleges mellékszereplő, mint a moziverzióban. Magát a cselekményt is sikerült normálisabban felépíteni, így a gonosz Steppenwolf is jóval félelmetesebb, ráadásul végre érezzük, hogy van tét, és hőseink tényleg életük eddigi legfontosabb kalandjában vesznek részt.

Talán az a legnagyobb meglepetés, hogy az akciójelenetek helyenként kifejezetten brutálisak: fröcsög a vér, szakadnak a végtagok, az ütéseknek van erejük, és miután Superman feltámad, konkrétan egy megállíthatatlan, kegyetlen gyilkológéppé változik, aki tényleg mindent el tudna pusztítani, ha úgy tartaná kedve.

Emiatt a Superman-rajongók kifejezetten boldogok lehetnek, ugyanis kedvencük fekete ruhában tért vissza, és még sosem volt ilyen kemény. Vele szemben viszont Batman néhol egészen haszontalannak tűnik, szóval ez nem változott. Rendesen kiherélték a karaktert, de most legalább hanyagolták a rengeteg kellemetlen poént – vagyis inkább csak kevesebb van belőlük.


Kép: Zack Snyder: Az Igazság Ligája / via HBO

A 4:3-as képarány zavaró és indokolatlan, de muszáj elnéznünk ezt a művészi döntést a rendezőnek, mert cserébe mindent elkövet azért, hogy mi jól szórakozzunk. A lényeges pillanatokat mindig gyönyörűen elkapja, jól alkalmazza a különböző stílusú zenéket és 1-2 kivétellel tudja, hogyan kell bánni a karakterekkel. A hosszú játékidő ellenére is végig leköti a figyelmünket, szóval összességében elégedettek lehetünk még úgy is, hogy nem történt csoda.

A Zack Snyder: Az Igazság Ligája igaz, hogy hatalmas előrelépés a moziváltozathoz képest, hiszen jóval látványosabb, izgalmasabb, igényesebb és nemes egyszerűséggel jobb, de még így se egy hibátlan mestermű, hiszen a rendező szokás szerint túltolja a lassításokat, a stílust a történet elé helyezi, tele van kellemetlen párbeszédekkel és még a poénok is néhol kilógnak – ettől függetlenül viszont remek élmény.

Ne tántorítson el senkit, hogy az alkotás közel 4 órás. Teljes mértékben megéri megnézni, mert érezni rajta, hogy van mögötte egy határozott elképzelés, és az volt a célja, hogy hosszú évek után végre kielégítse a hűséges rajongókat, akik annak idején csalódtak. Ez pedig sikerült, ugyanis a hibái ellenére ez egy végtelenül tökös film, ami méltó módon búcsúztatja Zack Snydert a DC-től – robbanások és lassítások közepette, epikus zenével a háttérben, miközben egy pillanatig sem kell megerőltetnünk az agyunkat.

A Zack Snyder: Az Igazság Ligája már elérhető az HBO Go-n.

Borítókép: Zack Snyder: Az Igazság Ligája / via HBO