promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy éve nincs közöttünk Csukás István, az egyik legnagyobb magyar mesemondó
Borítókép:  jegy.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Napra pontosan egy évvel ezelőtt, 83 évesen hunyt el Csukás István író, költő, a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom egyik legkiemelkedőbb alkalja. A Nemzet Művésze többek között Mirr-Murr, a kandúr, Süsü, a sárkány, Pom Pom, Gombóc Artúr és a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász megteremtője volt, kinek meséin nemzedékek nöttek fel. 

 

 

Mi most 4 felejthetetlen részlettel emlékezünk a legendás mesemondóra. 

1. Mirr-Murr kalandjai - 1972

Csukás István mesehőseit, Mirr-Murrt és Oriza Triznyákot, a két kíváncsi kóbor macskát követhetjük kalandos útjaikon. A bábfilm története azzal kezdődik, hogy a Kiscsacsi megismerkedik a szekrénnyel, az ággyal, a székkel, a csillárral és persze Mirr-Murral. A bábanimációs sorozatot 1972-1975-ig a Magyar Televízió vetítette. Íme egy rész a kandúr kalandjaiból:

2. Pom Pom meséi -1980

Pom Pom meséi 1980-tól 1984-ig vetített magyar televíziós rajzfilmsorozat. Két főszereplője Pom Pom és Picur. Picur, a szőke kislány reggelente lassan megy az iskolába és mindig találkozik barátjával, Pom Pommal, és amit éppen Picur csinál, vagy ami történik velük, azzal kapcsolatban mesél el Pom Pom egy-egy érdekes történetet.

Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismertek? Hohó! Igazán senki sem ismer, mert hol ilyen vagyok, hol olyan. Bámulatosan tudom változtatni az alakomat: ha akarom, olyan vagyok, mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy szobafestőpemzli, vagy papucs orrán pamutbojt. Most leginkább szőrsapkához hasonlítok, ahogy ülök az ágon, egy szép hosszú ágon, föl-he-he-he, le-he-he-he, mivel egy szellő hintáztatja az ágat. Íme egy rész Pom Pom meséiből.

3. Süsü a sárkány - 1980

Süsü, a sárkány Mirr-Murr kalandjaihoz hasonlóan magyar televíziós bábfilsorozat, amely a Magyar Televízióban készült 1976-tól 1984-ig. Süsü, a sárkány meggyógyítja ellenségét, ezért háromfejű apja kitagadja, testvérei kigúnyolják. A szegény egyfejű sárkány emberföldre kerül, de itt sincs nyugalma, mert kinézete miatt mindenki fél és retteg tőle, menekülnek előle, támadásra készülnek. Szerencséjére találkozik a Jó Királyfival, akinek az a hivatása, hogy mindenkin segít. Íme, a Süsü a sárkány intrója, amit szinte mindenki fejből eltud énekelni. 

4. A nagy ho-ho-ho-horgász - 1985

A nagy ho-ho-horgász magyar televíziós rajzfilmsorozat, amit Csukás István és Sajdik Ferenc írt. A mindenre elszánt nagy ho-ho-horgász és barátja, aki ki más lehetne, mint Főkukac. Nyáron a hőségben nincs is jobb, mint a hűs víz partján üldögélni. Horgászszenvedélyének hódol főhősünk is, aki folyamatosan sok-sok kalandba csöppen. De a szenvedély azért szenvedély, hogy minden akadályt legyőzzön. Természetesen Télen a városban persze akváriumokból, háztetőről, kéményből, fürdőkádból és szökőkútról is ki tudnak horgászni kifáradhatatlanul és észszerűen. Íme egy rész a horgászok királyáról: 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás