promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Malcolm és Marie: ha bárkinek ilyen a kapcsolata, meneküljön – kritika
Borítókép:  Zendaya és John David Washington a Malcolm és Marie című filmben / via netflix.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Eufória című sorozat készítője, Sam Levinson hozott nekünk egy kapcsolati drámát John David Washington és Zendaya főszereplésével, de az a baj, hogy hiába megrázó helyenként a Malcolm és Marie, sajnos a leglényegesebb dolog hiányzik belőle: a szeretet.

Sam Levinson az HBO-n futó Eufóriával bebizonyította, hogy remekül ért az őszinte, nyers érzelmekhez, és nem fél megmutatni a dolgok negatív, mocskos oldalát sem. Talán éppen ezért várták olyan sokan a Malcolm és Marie című „szerelmi történetet”, ami egy fekete-fehér, kőkemény dráma, ami simán megállná a helyét akár a színpadon is, hiszen mindössze két ember szerepel benne, akik szinte végig vitáznak, és brutális monológokat nyomnak le.

A Malcolm és Marie egy több éve együtt lévő, elég feszült párról szól, akik Malcolm (John David Washington) új filmjének bemutatójáról jönnek haza, de miközben a férfi izgatottan várja az első kritikákat, Marie (Zendaya) belül szenved egy elsőre apróságnak tűnő probléma miatt, ami aztán végül kitör belőle, és elszabadul a pokol – vajon túléli a kapcsolatuk?

Mindig érdekes, mikor egyetlen, zártabb környezetben ismerhetjük meg a karaktereinket, akik ráadásul elképesztő indulatokat mutatnak be. Nekünk pedig közben az a dolgunk, hogy izguljunk értük, pedig csupán a közös életük egy apró momentumát figyelhetjük meg, és ez alapján kell eldöntenünk, hogy voltaképpen működnek-e párként, vagy sem. Egyáltalán nem volt egyszerű dolga ezzel az író/rendezőnek, így nem is hibáztathatjuk annyira azért, hogy egy kicsit túllőtt a célon, és túlzsúfolta a filmet.


Kép: John David Washington és Zendaya a Malcolm és Marie című filmben / via vulture.com

Mivel tényleg csupán két szereplőnk van, így rengeteg múlik azon, hogy ők mit, és hogyan mondanak. Hiába jó egy forgatókönyv, ha a színészek nem tudják átadni a sorok közti elnyomott frusztrációt, de most nagy szerencsénk van, ugyanis ilyen szempontból minden összeállt, és példaértékű, amit láthatunk.

Zendaya még sosem volt ilyen jó, és végre bebizonyította, hogy hiába szemtelenül fiatal, ő egy igazi tehetség, aki még rengeteg fenomenális alakítást tartogat számunkra. Csodásan hozza Marie komplex személyiségét, így tökéletesen átjön, mennyire keserű, megtört emberről van szó, aki mások megalázásával, és gúnyos viccelődéssel leplezi a saját félelmeit. A Tenet sikere után ide csöppenő John David Washington szintén lehengerlő, bár neki talán egy picit könnyebb dolga volt, mert egy jóval egyszerűbb, néhol szinte komikus figurát játszik, aki csak úgy csinál, mintha rengeteg tapasztalattal rendelkezne, de igazából sosem érezte, hogy milyen könyörtelen is tud lenni az élet.

Már az első pillanattól kezdve érezni, hogy valami nincs rendben köztük, és izgalmas látni, ahogy kibontakozik közöttük a konfliktus, ami később végzetesnek tűnő irányt vesz. Sam Levinson szépen játszadozik velünk, ugyanis az elején azt hisszük, hogy a lány buta kis sértődése miatt van az egész balhé, majd minden egyes brutális, kínzóan valós vita után át kell értékelnünk magunkban, hogy kinek is van igaza – vagyis inkább azt kell eldöntenünk, hogy kettejük közül ki a nagyobb rohadék, mivel hamar kiderül, hogy a kapcsolatuk csöppet sem mondható egészségesnek, sőt, inkább mindkét fél számára káros.


Kép: Zendaya és John David Washington a Malcolm és Marie című filmben / via theenvoyweb.com

A történet néha az aktuális gonddal, majd a régi, már valószínűleg ezerszer megbeszélt eseményekkel foglalkozik, aztán valamiért áttér a kritikusok cikizésére, és különböző más témákra, így emiatt sokszor olyan, mintha húznák az időt, és csak elodáznák az elkerülhetetlen, végső nagy összecsapást, ami végül nem is üt akkorát, mint kéne, de legalább szépen keretbe foglalja egy szemünk láttára széthulló pár érzelmi haláltusáját.

Szereplőink néhol annyira kegyetlen dolgokat mondanak egymásnak, hogy egyenesen megrökönyödünk, és egyből az jut eszünkbe, hogy egy normális ember ilyenkor már rég szakított volna, mert nem a szeretet/szerelem vezérli az elhangzott kijelentéseket, hanem a gyűlölet és megvetés.

Éppen ezért tűnik úgy, hogy nem egy szerelmespár civódásait figyelhetjük meg, hanem ellenségekét, akik a saját önzőségük miatt nem tudnának egymás nélkül élni, de ezzel meg közben meg is ölik a másikat – így nincs tanulság, nincs happy end, csak a megkönnyebbülés, hogy jó esetben a mi életünkben nincs olyan toxikus személyiség, mint Malcolm és Marie.


Kép: Zendaya és John David Washington a Malcolm és Marie című filmben / via ew.com

Az is biztos, hogy nincs két olyan ember a világon, akik ilyen precízen, tökéletes megfogalmazással tudnak harcolni, mint filmünk „hősei”, de nem baj, mert legalább elrettentő példának jó volt ez az alkotás, hiszen ha magunkra, vagy a párunkra ismerünk bármelyik szereplőben, akkor jobban tesszük, ha mélységesen elgondolkodunk.

A Malcolm és Marie egy nagyon erős, elképesztően hatásos dráma, ami a fantasztikus színészi alakításoknak és a remek párbeszédeknek köszönhetően nagyon mély nyomot hagy bennünk, még úgy is, hogy azért bőven akad benne hiba is, hiszen néhol nem tűnik természetesnek egy-egy kiakadás, és igazából nem kapjuk meg azt az érzelmi katarzist sem, ami ennyi szenvedés után járna nekünk.

Mindenkinek ajánlott, aki szereti az igényes, profi alkotásokat, mivel Sam Levinson összességében nagyon jó munkát végzett, kihozta mindenkiből a maximumot, elérte, hogy egy pillanatra se tudjuk levenni a szemünket a képernyőről, és végig érdekeljen minket, hogy mi lesz Malcolm és Marie kapcsolatával.

A Malcolm és Marie már elérhető Netflixen, itt lehet megtekinteni az előzetesét:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás