promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy magyar házaspár a járványról akarta elnevezni a kislányát, de nem Korona lett volna a neve, és itt jön a csavar
Borítókép:  Mindy Olson P / Unsplash.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A hatóságok nem támogatták a kérelmet.

Az idén rengeteg új nevet szerettek volna anyakönyveztetni a magyar szülők, a Nyelvtudományi Intézethez kétszer annyi kérelem érkezett 2020-ban, mint az azt megelőző években - derítette ki a 24.hu.

Az online lap hosszú beszámolójában megemlíti, hogy egy új névadás úgy megy Magyarországon, hogy a szülőknek először azt kérelmezniük kell, ha még nem létezik nálunk. Majd az intézet 30 napon belül szakvéleményt ír róla, hogy javasolják-e a név bejegyzését.

Dr. Raátz Judit elmondta, hogy sok esetben inkább csak arról van szó, hogy már külföldön létező neveket szeretnének bejegyeztetni, de mindezeket magyar helyesírással lehet csak, mivel a törvény így szabályoz.

Idén új nevek például a a görög Altea, Elefteria, az arab Nabila, a német Lizel, Valburga, a francia Szolina, a spanyol Asella, vagy a férfinevéknél a Randolf vagy az Ejnár.

A koronavírus-járványhoz kapcsolódva is érkezett egy kérelem. A szülők kislányukat Pandémiának szerették volna elnevezni, ezt a nevet az intézet nem javasolta anyakönyvezésre. Mivel a szabályzatuk is kimondja, hogy  

nem javasolják az olyan név bejegyzését, amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, ami miatt csúfolhatják, kiközösíthetik őt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás