promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
WolfWalkers: megható mese farkasokról, barátságról és az összetartozásról – kritika
Borítókép:  WolfWalkers / via empireonline.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A WolfWalkers című fantasztikus alkotásban minden benne van, amiért imádjuk a rajzfilmeket, ráadásul néhol még a Magyar népmeséket is megidézi a különleges megvalósításának és hangulatának köszönhetően.

Nemrég bemutatásra került a Cartoon Saloon nevű animációs stúdió legújabb filmje, a WolfWalkers, amit Tomm Moore (A tenger dala) és Ross Stewart rendezett. Az 1650-ben, Írországban játszódó alkotás középpontjában Robyn, a vadász kislánya van, aki legszívesebben egész nap az apjával járná az erdőt, de a neme miatt cselédmunkára kötelezi őt a helyi lord.

Az egész környéket rettegésben tartják a farkasok, de ez sem tartja vissza Robynt abban, hogy az éppen csapdákat felállító apja után eredjen, viszont nagyon meglepődik azon, amit az erdőben talál: összebarátkozik egy Mebh nevű WolfWalker lánnyal, aki a vadonban él, különleges képességei vannak, és ősi kapcsolatban áll a fenevadakkal – olyannyira, hogy képes farkassá változni.

Innen kezdődik a kalandjuk, amiben rengeteg szeretet, hősiesség, izgalom és fájdalom van. Egy igazán mély, érzelmileg rendkívül intelligens meséről van szó, aminek ráadásul a zenéje, és a története is egyszerűen varázslatos, így az utóbbi évek egyik legjobb alkotása a WolfWalkers, amit szinte biztos, hogy idén Oscar-díjra fognak jelölni.


Kép: WolfWalkers / via justwatch.com

Mivel a legtöbb ember már a Pixar csillogó-villogó animációjához szokott, így elsőre elég nehéz megszokni a WolfWalkers megvalósítását, hiszen itt speciális, régiesnek ható 2D technológiát alkalmaznak, ami egy kicsit elnagyolt, mintha vázlatrajzok elevenednének meg, de igazából ez is csak hozzátesz az értékéhez, mivel jóval meseszerűbb tőle. Ennek, a hangulatnak, és az érdekes beállításoknak köszönhető, hogy egy kicsit a Magyar népmeséket idézi, ez pedig a hazai nézőket kellemes nosztalgiával töltheti el.

A karakterek és a köztük lévő kapcsolatok teljes mértékben működnek, mivel az írók remek, kreatív megoldásai miatt szinte rögtön megismerjük, megszeretjük őket, ezáltal érzelmileg is kötődünk hozzájuk. Ennek köszönhetően sokkal lényegesebbé válik a cselekmény, és velük izgulunk a feszült jelenetek láttán, így tényleg egy felejthetetlen kalandban van részünk – ráadásul újra gyermeknek érezhetjük magunkat, ami lehengerlő teljesítmény.

A WolfWalkers minden szempontból kiemelkedő mű, mivel rendkívül igényes, egyedi és tele van lélekkel. Rég láthattunk ilyen érett, de mégis kellemesen gyerekes mesét, ami képes megragadni minket érzelmileg, miközben teljesen elfeledteti velünk a felnőtt lét hétköznapi, már megszokott gyötrelmeit.

Mindenkinek ajánlott ez a film, aki szeretné egy igazán értékes élménnyel gazdagítani magát. A WolfWalkers elérhető az Apple TV+ kínálatában, itt lehet megtekinteni az előzetesét:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás