promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Éjszakai vadász: így sikerült elkapni minden idők egyik legbrutálisabb sorozatgyilkosát – kritika
Borítókép:  Éjszakai vadász / via people.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egész Amerikát rettegésben tartotta annak idején az Éjszaka vadász nevű sorozatgyilkos, aki nem válogatott, gyermekektől kezdve egészen az idős emberekig mindenkit elkapott, majd szexuálisan bántalmazta őket egészen addig, míg ördögi kegyetlenséggel nem végzett velük – ennek a szörnyetegnek az elkapásáról szól a Netflix legújabb bűnügyi dokumentumfilm-sorozata.

A sorozatgyilkosok valamiért mindig is vonzották az emberek figyelmét, hiszen egészen meghökkentő, és szinte megmagyarázhatatlan, hogy képes valaki rendszeresen, előre megtervezve ilyen szörnyűségeket elkövetni. Az Éjszakai vadászként elhíresült Richard Ramirezt tartják minden idők egyik legkegyetlenebb, legbrutálisabb sorozatgyilkosának, hiszen nála tényleg nem lehetett tudni, éppen kire, és hogyan csap le.

Az Éjszakai vadász: Hajsza egy sorozatgyilkos után című Netflixes dokumentumfilm-széria megmutatja, hogy a 80-as évek Amerikájában hogyan sikerült két rendőrnek végig vinnie azt a rendkívül nehéz, de annál fontosabb nyomozást, aminek köszönhetően végül hosszú hónapok után sikerült elkapni Richard Ramirezt – bár nem sokon múlt a siker.

Az elkövető nem válogatott, kisgyermekeket, és időseket is bántalmazott, megerőszakolt, majd változatos módon meggyilkolt. Volt, hogy házastársuk holtteste mellett molesztálta őket, néha el is rabolt valakit, sőt, esetenként valamiért még szabadon is engedett pár áldozatot. Miután kiélte magát, és felmarkolta a házban lévő értékeket, olyan is előfordult, hogy simán leült falatozni a konyhában, mint aki jól végezte dolgát – ebből látni, hogy az Éjszakai vadászban akkora gonoszság rejlett, ami példátlan.


Kép: Richard Ramirez / via hollywoodreporter.com

Mivel Richard Ramirez kesztyűben követte el a bűntetteit, így nem igazán hagyott nyomot maga után, és a túlélők leírása alapján elkészült fantomképek is szinte bárkire illettek, így egészen esélytelennek tűnt, hogy megtalálják őt, a lakosság pedig egyre jobban félt. Végül a két legfőbb nyomozó, Gil Carrillo és Frank Salerno megtalálták azt, ami alapján a nyomába szegődhetnek: egy különleges cipőnyomot.

Nagyon durva, hogy mennyit „bakiztak” egy ennyire fontos ügyben a hatóságok, hiszen a létező összes hibát elkövették, ezzel pedig rengeteg áldozat vére tapad a kezükhöz. Kezdve az ujjlenyomatokat tartalmazó tárgy helytelen tárolásával, a rosszul bekötött vészjelzőkön át a lusta rendőrökig, minden közrejátszott abban, hogy az Éjszakai vadász ennyi ideig szabadon gyilkolhatott.

A Netflix alkotása a két fent említett nyomozó szemszögéből meséli el a történetet, miközben régi felvételeket játszanak be, a túlélők is visszaemlékeznek, és közösen elemzik korunk egyik legrettegettebb alakját. Nagyon profi a megvalósítás, végig feszült az egész, és úgy izgulunk, mintha nem tudnánk, hogy végül sikerült elkapni Richard Ramirezt – szóval a készítők tökéletesen végezték a dolgukat.


Kép: Richard Ramirez / via imdb.com

A csavarokkal és akadályokkal teli nyomozás nem zárul le az Éjszakai vadász börtönbe kerülésével, hiszen utána rögtön kiderül, hogy Richard Ramirez még a vártnál is furcsább, betegebb. Belemennek abba is, hogy miért lett ilyen, illetve milyen eszmék álltak a kegyetlenségek hátterében, így mindenre választ kapunk, és nyugalomra lelünk.

Az Éjszakai vadász: Hajsza egy sorozatgyilkos után egy fantasztikus, rémisztő, elgondolkodtató alkotás, ami megmutatja az emberi lét legsötétebb oldalát. Közben persze jelen van a remény, illetve maga az igazságszolgáltatás is, de akármennyire is pozitív a végkifejlet, a megtekintése után semmi sem marad a régi, hiszen úgy érezzük, hogy egyenesen a gonosz szemébe nézünk, mikor Richard Ramirezt bámuljuk elborzadva.

Szinte a hollywoodi filmeket idézik a sorozatban látható vágások, megoldások, így érezni rajta a profizmust, ráadásul helyén kezelik benne a dolgokat. Nem öncélú egyetlen durvább jelenet sem, és közben rengeteg emberséget is kapunk azoknak a szereplőknek köszönhetően, akiken látjuk azt a mérhetetlen fájdalmat, amit az Éjszakai vadász okozott nekik, és egy egész országnak.

Az Éjszakai vadász: Hajsza egy sorozatgyilkos után már elérhető Netflixen, itt lehet megtekinteni az előzetesét:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás