promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nicolas Cage megmutatja nekünk, honnan jöttek a legmocskosabb káromkodások – kritika
Borítókép:  Nicolas Cage A szitokszavak története című alkotásban / via ign.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szitokszavak története egy viszonylag mókás, informatív széria, amiben a zseniális Nicolas Cage mellett nyelvészek, és humoristák próbálják elmagyarázni nekünk, honnan is erednek a legdurvább angol káromkodások.

Igazán különleges dokumentumszériával jött a Netflix, ugyanis A szitokszavak története egyes káromkodások kialakulásáról, és hosszú ideig tartó átváltozásáról szól, ráadásul még Nicolas Cage is szerepel benne, aki rendesen felcsavarja magában az őrületet, és gyakorlatilag miatta nézhető ez a helyenként egészen kellemetlen alkotás.

A szitokszavak története első szezonja összesen hat epizódból áll, és a F*ck, Sh*t, P*ssy, B*tch, D*ck, illetve a Damn szavakról esik szó a részekben – meg persze arról, hogy milyen hatással is van ránk maga a káromkodás.

A koncepció érdekes, hiszen rengeteg legenda van arról, hogyan születtek meg ezek a jól ismert, sűrűn használt csúnya szavak – amiket amúgy a legtöbb helyen kőkeményen cenzúráznak –, Nic Cage is tökéletes, viszont a komikusok egyszerűen nem viccesek, sőt, néhol szánalmas „poénokat” tolnak, ez pedig rendesen elb*ssza a végeredményt.


Kép: Nicolas Cage A szitokszavak története című alkotásban / via concreteplayground.com

Tény, megkapjuk, amiért jöttünk, hiszen minden kiderül a fent említett káromkodásokról, a készítők pedig szépen összeszedik a háttérinformációkat is ahhoz, hogy tényleg megértsük az angol nyelv kacifántos fejlődését. Azt is bemutatják, hogy az idő elteltével egyes szavak elfogadottá válnak, így akár az is lehet, hogy az évszázad végére már a f*ck is egy olyan kifejezés lesz, amit akár gyerekek is bünti nélkül használhatnak, és a tévében sem fogják hangos sípolással rejtegetni.

A szitokszavak története nagyon erőltetett humorral van tele, viszont még így is szórakoztató, és ez leginkább a fantasztikus Nicolas Cage-nek köszönhető, aki az első pillanattól kezdve megragadja a figyelmünket. Az oktató jellegű részek is remekül működnek, hiszen tömörek, érdekesek és informatívak, csupán a humoristák szövegei rontják az élményt, ráadásul nem kicsit.

Ettől függetlenül mindenképp érdemes adni neki egy esélyt, csak bírjuk ki valahogy a kellemetlenségeket, hiszen ezek után szinte biztos, hogy máshogy fogunk tekinteni a fenti szavakra. Közben pedig arra is rájövünk, hogy bizonyos helyzetekben igazából nem is olyan elítélendő dolog a káromkodás, hiszen rengeteg pozitív hatással van ránk, főleg nehéz, megterhelő szituációkban.

A szitokszavak története már elérhető Netflixen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás