promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Színként látják a hangokat – Szinesztézia, amiből egy zenész milliárdokat keres
Borítókép:  Petofilive
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szinesztézia ritka jelenség viszont annál izgalmasabb. Azok, akik ezt tapasztalják szinte természetesnek veszik, miközben számunkra mindez szinte felfoghatatlan. Érzik a zene ízét vagy látják a betűk színét. 

A szinesztézia tulajdonképpen egy mentális jelenség, amikor a különböző érzékleti területek összekeverednek, és a különböző érzékszerveink által észlelt jellemzők aktiválnak egy másik érzékszervi jellemzőt is. Vétek lenne betegségnek hívni, inkább szindrómáról van szó, hiszen nem okoz szenvedést vagy kellemetlenséget az alanyoknak. 

Az egyik leggyakoribb típusa, amikor a hangok színérzeteket váltanak ki. Van, akinél csak a zenei hangoknak van ilyen hatása és a szín függ a hangszertől, hangerőtől, hangmagasságtól. A hárfa szólhat aranyszínben, egy drámai operarészlet lehet vörös. 

Ezzel a képességgel él együtt a világhírű zenész, Pharrell Williams is. Az énekes természetesnek veszi ezt a tulajdonságot, sőt, jócskán profitál is belőle:  

„...csak így tudom megmondani, hogy jól hangzik-e valami. Onnan tudom, hogy a hang jó helyen van, ha illik a színe a többi közé.” 

– mondta egy korábbi televíziós interjúban a Happy című sláger szerzője. Pharrell így képes mindig a legjobb dalokat összerakni, nem csoda tehát, hogy mára több milliárdos vagyont halmozott fel képességének köszönhetően.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás