promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végső állomás: 5+1 érdekesség az idén 20 éves, brutális horrorfilmről
Borítókép:  Végső állomás / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vajon ki lehet cselezni a halált? A brutális „baleseteket” felvonultató Végső állomás óta tudjuk, hogy nem, és mivel idén 20 éves sokak kedvenc filmje, ezért összeszedtünk róla pár érdekességet.

James Wong 2000-ben mutatta be a Végső állomás című horrort, amiben hősünk, Alex (Devon Sawa) előre megálmodja azt a repülőbalesetet, ami miatt meghal, ezért a gépen bepánikol, leszáll pár osztálytársával együtt, majd hihetetlen módon tényleg megtörténik a rengeteg áldozatot követelő katasztrófa. Mivel ezzel kijátszották a halált, ezért az utánuk ered, és elkezdi különböző, beteg módszerekkel legyilkolni őket, mivel mindenkinek megvan írva a sorsa, amitől nem lehet eltérni.

Egy 18+-os részlet a filmből:

Az alkotás nem elég, hogy elég nagy sikert aratott, de a hozzá fűződő kellemes emlékek, a benne látható kreatív halálesetek, illetve az általa nyújtott borzongás miatt az évek alatt szinte kultuszfilmmé vált, ami egy egész szériát inspirált. Az utóbbi húsz esztendőben már rengetegszer láthattuk a művet, de még így is akadnak olyan dolgok, amiket valószínűleg a legkeményebb rajongók sem tudtak róla.

Íme 5+1 érdekesség a Végső állomásról!

  1. A Végső állomás megtörtént eseményen alapszik, ugyanis a forgatókönyvíró, Jeffrey Reddick egy cikkből inspirálódott, ami arról szólt, hogy egy nő felhívta az éppen utazni készülő lányát, mert rossz érzése volt a repülőjével kapcsolatban, és végül kiderült, hogy nagy szerencséjük volt, ugyanis sikerült járatot cserélni, és amin ő ült volna, az pont lezuhant.
  2. Nem is annyira furcsa belegondolni, de a Végső állomás története alapból egy X-akták epizódnak készült, ahol Scully öccse érezte volna meg előre a repülőgép-katasztrófát – de az író, Jeffrey Reddick úgy döntött, hogy inkább kibővíti, és egy egész filmet csinál belőle.
  3. Először Flight 180, vagyis A 180-as járat címmel járta körbe Hollywoodot a Végső állomás forgatókönyve, a New Line Cinema egyik producere, Richard Brener pedig valamiért úgy gondolta, hogy egy repülőút alkalmával fogja elolvasni, de aztán inkább letett a dologról, mikor észrevette, hogy pont a 180-as járaton utazik.
  4. Nem Devon Sawa és Ali Larter volt a készítők első választása a főszerepre, ugyanis állítólag Tobey Maguire és Kirsten Dunst voltak a kiszemeltek, akik ugyan nem vállalták el, de két évvel később érdekes módon közösen szerepeltek a Sam Raimi által rendezett Pókemberben.
  5. Az alkotók alapból egy kézzelfogható karakterként akarták szemléltetni a halált, de végül úgy döntöttek, hogy hirtelen feltűnő árnyékot, illetve megmagyarázhatatlan eseményeket alkalmaznak helyette, hogy misztikusabb legyen a jelenléte.

+1: SPOILER, de a film egy durva csattanóval ér véget, hiszen kiderül, hogy a halál addig nem áll meg, amíg el nem végezte a dolgát, de az első tesztvetítéseken ennél jóval visszafogottabb, egészen pozitív finálét láthattak a nézők. Ott az volt a megoldás, hogy a halált csak egy élettel lehet kiengesztelni, így a két főszereplő gyereket vállalt, ezzel pedig véget ért a rémálom. Lehet, hogy az utóbbi megnyugtatóbb lett volna, de a folytatások szempontjából jó, hogy nem ebbe az irányba vitték el a szériát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás