promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lelki ismeretek: egy igazi mestermű a lélek rejtelmeiről – kritika
Borítókép:  Lelki ismeretek / via ign.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mi történik a lelkünkkel, miután meghalunk? Egyáltalán miből áll a lélek, és miért érdemes élni? Ezekre az örökérvényű kérdésekre ad csodás, megható válaszokat a Pixar legújabb meséje, a Lelki ismeretek.

Olyan animációs filmeket köszönhetünk a Disney égisze alatt tevékenykedő Pixarnak, mint például a Fel, Agymanók, Coco vagy a Toy Story 1-4. Ezek mind megmutatták a nézőknek, hogy a stúdió munkái minden korosztály számára ugyanolyan élvezetesek, hiszen néhol komoly, szívszorító témákkal foglalkoznak, miközben humorosak, látványosak és még akár könnyeket is tudnak a szemünkbe csalni – és ez szerencsére most is így van.

A Pete Docter által rendezett Lelki ismeretek egy Joe nevű korosodó zenészről szól, aki egész életében arról álmodozott, hogy egyszer legendás jazz-zongorista lesz. Meg is kapja pályafutása eddigi legnagyobb lehetőségét, de sajnos még a fellépés előtt súlyos balesetet szenved, a lelke pedig elhagyja a testét. Joe nem hajlandó elfogadni, hogy ez a vég, és mindenképp vissza akarja szerezni az életét, ebben pedig egy másik problémás lélek segít neki.

Már ebből is látszik, hogy a készítők igazán kemény fába vágták a fejszéjüket, mivel a lélek rejtelmei szinte mindenkit foglalkoztatnak, és nehéz a létezésünk óta fennálló kérdésekre olyan válaszokat találni, amik kreatívak, és az emberek túlnyomó részét is kielégítik. De tudjuk, hogy a Pixar csapata profikból áll, így már az elején érdemes leszögeznünk, hogy jó eséllyel senki sem fog csalódni ebben az alkotásban, sőt.


Kép: Lelki ismeretek / themoviebuff.net

A technikai megvalósítás szokás szerint elképesztő, hiszen a stúdióra jellemző karakterkinézetektől eltekintve félelmetesen valóságosnak hat az egész, így helyenként olyan, mintha egy igazi filmet néznénk, szóval megint felülmúlták magukat a grafikusok, az egyedi megoldásokról nem is beszélve – le a kalappal azok előtt, akik például megálmodták a lelkek birodalmát.

A történet izgalmas, kedves, könnyfakasztó és elgondolkodtató. Egy pillanatra sem érezni azt, hogy esetleg csupán gyerekeknek készült, mivel magáról az életről van szó benne, meg persze mindenről, ami miatt érdemes a Földön lennünk.

Rég láthattunk ennyire mély művet, ami képes minden téren hatni ránk. Megragadja a szívünket, eléri, hogy átértékeljünk pár dolgot, és végig szórakoztat, lenyűgöz. Ez egy tipikusan olyan mese, ami visszaadja a hitünket, és ez főleg annak köszönhető, hogy nagy odafigyeléssel, és sok-sok szeretettel csinálták, ami teljes mértékben átjön a megtekintése közben.


Kép: Lelki ismeretek / attractionsmagazine.com

Egy bizonyos szintű társadalomkritikát is megfogalmaznak az alkotók, hiszen manapság nagyon sokan szenvednek a megterhelő munka, a hétköznapi gondok vagy az érzelmi csalódások miatt, és egyre többen tartják magukat vesztesnek a folyamatos nyomás miatt. Ez hatalmas baj, mivel ezek mind a lelkünkön csapódnak le, pedig az a legértékesebb részünk, amire mindenképp vigyáznunk kell. Ne felejtsük el, hogy olyan kivételesen szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egyedül ránk van bízva, miként tekintünk egyes dolgokra, és ha megtaláljuk a kizökkenthetetlen belső békénket, akkor soha, senki sem tudja elvenni tőlünk a boldogságot – és valljuk be, nagyjából ez lehet az élet értelme.

A Lelki ismeretek tökéletes családi szórakozás, egy igazi mestermű, amit időnként újra és újra elő lehet venni, mert időtlen értékeket képvisel. A Pixar megint megmutatta, mit tud, így egy instant klasszikussal gazdagodtak a rajongók.

Könnyen lehet, hogy ez az év legjobb alkotása, mivel szinte hibátlan, és az első másodperctől kezdve beszippant minket az egyedi világával, és az igazán kreatív válaszaival a megválaszolhatatlannak tűnő kérdésekre. Mindenkinek ajánlott, de főleg azoknak, akik úgy gondolják, hogy kicsit nincs rendben valami az életükkel, vagy csak szimplán szeretnék újra érezni azt a melegséget, ami az otthon biztonságát idézi elő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás