Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Karácsonyi ének úgy, ahogy még sosem láttuk – kritika

Karácsonyi ének úgy, ahogy még sosem láttuk – kritika

Zene, Film & Kultúra

Karácsonyi ének úgy, ahogy még sosem láttuk – kritika

Zene, Film & Kultúra

Baranyecz János 20:44

Már rengeteg adaptáció készült Charles Dickens Karácsonyi ének című klasszikusából, de eddig talán még sosem volt ilyen komoly, szinte horrorisztikus a végeredmény.

Steven Knight (Birmingham bandája) és Nick Murphy (Kísértetek) tavaly készítették el a BBC számára a Karácsonyi ének című, három epizódból álló minisorozatot, ami a gonosz, gazdag, fukar, öreg, mindent és mindenkit gyűlölő Ebenezer Scrooge történetét meséli el, természetesen Charles Dickens jól ismert, 1843-ban megjelent munkája alapján.

Ebenezer Scrooge (Guy Pearce) annyira rossz ember, hogy az elmúlt karácsonyok szelleme, a jelen karácsony szelleme és a jövő karácsonyainak szelleme is meglátogatják őt, hátha az így szerzett tapasztalatokból okulni tud, és megmentheti lelkét az örök kárhozattól – miközben még másoknak is segíthet.

Guy Pearce (Memento) mellett Andy Serkis (A Gyűrűk Ura-trilógia) és Stephen Graham (Blöff) is szerepelnek az alkotásban, ami sajnos túlzottan komolyan veszi magát, és annyira elszomorító, illetve borús, hogy teljesen lehozza a nézőt az életről, így az amúgy elég fontos tanulság is elvész a hosszan tartó szenvedés után.


Kép: Andy Serkis a Karácsonyi ének című minisorozatban / via nytimes.com

A színészek jók, a hangulat remek, a megvalósítás pazar és néhol egész félelmetes egy-két jelenet, de egyszerűen képtelenség élvezni ezt a szériát, mivel nagyon sötét, lélekörlő és lassú. A készítők egy pillanatig sem szolgálnak nekünk megnyugvással, ugyanis folyamatosan tolják le a torkunkon a már-már idegesítő szörnyűségeket, a végén pedig egyáltalán nem kapjuk meg a nekünk járó, kielégítő érzelmi katarzist.

A Karácsonyi ének igaz, hogy technikailag nagyon igényes, profi munka, de sajnos élményként nem túl jó. Tanulságos, felnőtteknek szánt mese helyett inkább egy gyötrelmes drámát hoztak az alkotók, ami pont, hogy az emberséget hanyagolta el – pedig leginkább arra kellett volna fektetni a hangsúlyt.

Ettől függetlenül akad benne pár különlegesség és a történet is működik, csupán az a baj, hogy egészen lélektelennek hat az egész. Nem ártott volna egy kicsit több pozitivitás, mert úgy könnyebb megragadni a közönséget, így viszont eltávolodunk a cselekménytől és Ebenezer Scrooge karaktere sem lesz sokkal szimpatikusabb a fináléban, hiába kéne addigra szinte a szívünkbe zárnunk őt és reménykednünk a jobbá válásában.

A Karácsonyi ének elérhető az HBO Go kínálatában, itt lehet megnézni az előzetesét:

Borítókép: Guy Pearce a Karácsonyi ének című minisorozatban / via forgetoday.com