promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ismerd meg az igazi Beth Harmont A vezércsel című sorozatból!
Borítókép:  chess.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Noha Beth Harmon kitalált karakter, a 20. század elején valóban élt egy nő, akit zseniálisan sakkozott, és játékával utat tört a javarészt férfiak által uralt sportág világában.

Októberben mutatták be a Netflixen A vezércsel című sorozatot, amely azóta is stabilan tartja a helyét Magyarországon a TOP 10 legnézettebb műsor listáján. A történet az 1960-as években az Egyesült Államokban játszódik, és egy árvaházban nevelkedett csodagyerek, Beth Harmon történetét meséli el, aki a világ egyik legjobb sakkozójává válik egy javarészt férfiak által uralt sportágban.

Habár Beth Harmon alakja kitalált karakter – a forgatókönyv Walter Tevis 1983-as, azonos című regényén alapszik –, a chess.com szerint a 20. század elején valóban élt egy nő, akit a „valóságos Beth Harmonnak” nevezhetünk. Ő volt Vera Menchik, aki 1927-ben elsőként nyerte meg nőként a sakk-világbajnoki címet. 

1906-ban született, Moszkvában, később azonban édesanyjával és nővérével Angliába költöztek. Először édesapja révén találkozott a sakkal, 9 éves korában. Pár évvel azután, hogy szülei szétváltak, csatlakozott a Hasting Sakk Klubhoz, Angliában. 

Mint Harmon karakterének, Menchiknek is kemény gyerekkora volt. Az 1917-es orosz forradalom közepette nőtt fel, majd később nővérével és anyjával élt, és egész életében gondjai voltak a társadalomba való beilleszkedéssel. Állítólag az egyik fő ok, amiért nagyon szerette a sakkot, az az volt, hogy nem tudott túl jól angolul, a sakkjátszmákat azonban csendben is játszatta.

„Ő volt az első nő, aki férfi tornákon indult”

– írta a The Washington Post.

1928-ban történelmet írt, mint az első nő, aki mester szinten játszott a Scarborough-ban tartott tornán. 


Menchik az 1939-es angliai olimpián. Forrás: chess.com

Miközben sakkozott, Menchik köztudottan csendes és visszahúzódó volt, kezeit összekulcsolva tartotta a tábla fölött. Néhány játékos, aki nézte őt játszani, unalmasnak tartotta a stílusát, ellentétben Beth Harmon figurájával, aki agresszíven játszott a sorozatban, és gyakran sakkbábúkat is beáldozott a győzelem érdekében.

Harmonnal ellentétben, aki a játék megszállottja volt, Menchik elmondása szerint nem csak a sakknak élt, és nem is álmodott sakkról. Voltak egyébb hobbijai, például teniszezni és agyagozni is nagyon szeretett.

Csakúgy, mint Harmon, aki elvesztette a párizsi bajnokságot, miután személyes élete – konkrétan egy részeg este – megzavarta másnapi teljesítményét, Menchik játékára is olykor rányomta a bélyegét a társasági élet. Az 1935-ös moszkvai torna alatt például a nő nagy idejének részét városnézéssel töltötte, ami egyesek szerint negatív hatással volt a játékára.


Sonja Graf és Vera Menchik 1936-ban. Forrás: chess.com

1944-ben tragikus körülmények között hunyt el a második világháború idején – édesanyjával és testvérével együtt az otthonukban halt meg a náci bombázás alatt.

2011-ben Menchik volt az ső nő, akit felvettek a sakk világhírességek csarnokába a St. Missouri állambeli St. Louisban.

Magnus Carlsen, a világ legmagasabb rangú sakkozója méltatta a Netflix sorozatát, a női főszereplő miatt, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a sakkra továbbra is a szexizmus kultúrája jellemző, a sportágnak tehát van még hova fejlődni a nemi egyenlőség megvalósítása terén.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás