promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Télapó vagy a Mikulás hozza az ajándékot december 6-án?
Borítókép:  Willgard / Unsplash.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Mikulás el akarta tüntetni a Télapót, vagy éppen fordítva?

A Mikulás alakja Szent Miklós figurájából jött, aki ténylegesen létező személy volt, méghozzá a 4. században tevékenykedett, és Myra püspöke volt. A legenda szerint a városkában éldegélt egy apa, akinek volt három lánya, akiknek az utcán kellett dolgozniuk, mivel a család óriási szegénységben élt. Miklós elhatározta, hogy segít a családon, az éj leplet alatt vitt nekik egy batyuban ajándékot. 

De nem tudta titokban tartani, hamar kiderült, hogy ő volt az a jó ember, aki segített,

a nép hamar el is nevezte őt Ajándékozó Apónak.

Az aranyat este vitte, reggel találták meg. Innen jön a szokás is a legendák szerint.

Az első világháború után azonban a szláv eredetű szót nem szívesen használtuk már, ezért elkezdtünk áttérni a Télapó kifejezésre, ami az orosz Gyed Maroz-ból, azaz Fagy Apó-ból származik. Majd Télapó kultusza a szovjet megszállás után, az '50-es években kezdett nagyobb lendületet venni. A rendszer nem szerette volna, ha egy vallási személyt, ráadásul egy püspököt emelnek példaként a gyerekek elé.

Ekkor kezdték a karácsony helyett a is a fenyőünnep kifejezést használni, a vallási színezetet itt is szerették volna kivenni a sztoriból. A fenyőt pedig Télapó hozta, ez az ő ajándéka volt.

A téli, ajándékot hozó lénynek amúgy nagyon messzi múltra visszatekintő hagyománya van Európában, főleg a germán istenség, Odin alakja köré fűztek fel efféle legendákat. Később a kereszténység terjedésével Miklós, azaz Mikulás figurája vette át ezt a szerepet. De Télapó is tovább élt egyes kultúrákban.

Manapság már nagyon egymás szinonímájaként használjuk a két kifejezést, pedig kulturtörténetileg hatalmas különbség van kettőjük között. Ha Mikulásról beszélünk, akkor ott van az egész kifejezés mögött Miklós püspök megható története is. A Télapó kifejezés pedig éppen ezt akarta kivenni az egészből. Régen ideológiailag át volt itatva az egész, ma már nincs.

Télapó ma már egyenlő Mikulással. De volt olyan időszak, amikor ez nem volt így.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás