promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az elefántember létezett, az életéből készült filmet a valóság írta
Borítókép:  Cinematicpaintings.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

David Lynch nagysikerű filmjében nem egy kitalált főszereplő éli fura életét, hanem egy átlagos férfi, aki Próteusz-szindrómában szenvedett.

A Próteusz-szindróma egy ritka genetikai betegség,

Joseph Merrick, akire az elefántember kifejezést használjuk ebben a kórban szenvedett, emléke pedig azért maradhatott fent, mivel a betegség nagyon eldeformálta a testét. A tudósok nemrégiben rájöttek arra, hoyg a betegség különlegessége az, hogy a test nem minden felületén jelennek meg nyomai, csak ott, ahová befészkelték magukat a mutáns gének.

Merricknél úgy jelentkezett a betegség, hogy hatalmasra nőttek a végtagjai, és koponyájának jobb oldala is megnőtt.

Merrick 1862-ben született Leicesterben. Naplója szerint ötéves koráig semmi nyoma nem volt annak, hogy más lesz mint a többiek, csak utána kezdődtek az elváltozások. Később pedig egy cirkuszhoz szegődött, ahol kicsit el tudott vegyülni furcsa kinézetével. Sam Torr, a híres komikus vette a szárnyai alá, tőle kapta az Elefántember művésznevet is.

Torr és menedzserei azt gondolták, hogy ezzel a névvel majd tódulnak a tömegek, hogy megnézhesség Merricket. Az elgondolás bejött, és az Elefántember rövid időn belül hatalmas siker lett, akkora, hogy Torr elvitte Merricket Londonba is.

A megalázó létből dr. Frederick Trever mentette meg őt, aki maga mellé vette, és gondoskodott róla. Így Londonba került, és a város szalonjainak ismert figurája lett

Merrick 27 évesen hajtotta örök álomra a fejét: megfulladt alvás közben. Életéből David Lynch készített fekete-fehér filmet 1980-ban, amely egy tragikus mese Merrick viszontagságokkal teli életéről. Sokan valószínűleg csak innen ismerik a sztorit, amely nem egy kitalált történet, hanem valós történéseken alapul.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás