Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Megjelent az Omega új lemeze, de csak egy helyen lehet megvenni

Megjelent az Omega új lemeze, de csak egy helyen lehet megvenni

Zene, Film & Kultúra

Megjelent az Omega új lemeze, de csak egy helyen lehet megvenni

Zene, Film & Kultúra

Helmeczi Benjamin 09:39

Tizennyolc dal került az Omega együttes Testamentum című új lemezére, amelynek életútösszegző mondanivalójának szomorú aktualitást ad Benkő László és Mihály Tamás közelmúltbeli halála. Mint kiderült, a zenekar egy koncertsorozatot tervez a jövő évre, amit elhunyt társaik emlékének is szentelnek majd.

A Testamentum a legendás zenekar, az 1962 óta létező Omega tizenhetedik stúdiólemeze, amelynek munkálatai csaknem négy éven át zajlottak. Benkő László billentyűs, zeneszerző halálával Kóbor János maradt egyedül az alapító tagok közül, a szintén az elmúlt napokban elhunyt Mihály Tamás basszusgitáros, aki csaknem öt évtizeden át volt meghatározó tag, 2014-ben játszott utoljára a zenekarral.

„Ezt nagyon meredeken intézte az élet. A lemez megjelenésének időpontját már jó ideje kitűztük, de Laci és Misi halála mindannyiunkat sokkol és megfontolásra késztet. A koronavírus szörnyű dolog, de most időt ad nekünk gondolkodni, mi legyen az Omegával”

– mondta Kóbor János, aki szerint az új lemez zenéje a „totális rock” elnevezéssel írható le; melyben az Omega klasszikussá vált szimfonikus progresszív és space rock elemei keverednek modern hangzásban.

„A templomokban előadott, de még a régi dolgokból válogatott 2014-es Omega Oratórium anyag koncertjei nagyobb sikert hoztak, mint azt vártuk. Ezért úgy döntöttünk, hogy az új album számait eleve templomi megszólalásra tervezzük, orgonával, kórussal. A zenék és a szövegek a munkafolyamat során több változáson mentek keresztül, átalakult a stílusvilág is. A lemez 2020 elejére elkészült, de közbeszólt a koronavírus, így tolódott a megjelenés most novemberre”

– idézte fel az elmúlt hónapok történéseit Mecky.

A GrundRecords gondozásában most megjelenő Testamentumra tizennyolc dal került. A többségben lévő új szerzemények (köztük a Mennyben az angyal; az Álom XXI. század; A démon; vagy a Légy hű magadhoz!) mellett korábbi Omega-sikerek (A Föld árnyékos oldalán; Varázslatos, fehér kő; Huszadik századi városlakó; A holló; A látogató) újragondolt változatai is hallhatók. Az új szövegeket az Omega történetének két meghatározó szövegírója, a misztikusabb világú Sülyi Péter, és a konkrétabb Trunkos András írta.

„Szerintem jót tett a CD-nek, hogy az új dalok közé néhány régebbi Omega-számot illesztettünk. Visszanyúltunk a hetvenes, a nyolcvanas és a kilencvenes évek korszakaihoz is, egy dal esetében az eredeti, eddig nem publikált dalszöveget használtuk. Ez a 200 évvel az utolsó háború után, ami eredetileg Hangyanép volt, de Sülyi Péter szövegét 1971-ben nem engedte át a cenzúra, így írt egy másikat, ami szintén elég jó lett”

– fogalmazott Kóbor János.

A lemez november 26-án, csütörtökön jelenik meg 15 ezer példányban és országszerte a MOL-benzinkutaknál lehet megvásárolni. Mecky szerint nem ez lesz az utolsó Omega-album, hiszen a zenekar már javában dolgozik a következőn.

Trunkos András, aki producerként jegyzi a Testamentumot, elárulta, hogy a lemez német kiadója az Egyesült Államoktól Japánig számos országban fogja terjeszteni az anyagot angol, illetve német változatban; illetve elmondta, hogy a tervek között szerepel egy Testamentum-film is.

„Ahogy lehetséges, remélhetőleg jövő tavaszra szervezek egy templomturnét az Omega számára, amelyen a Testamentum mellett néhány régebbi dalt adnánk elő. A koncertsorozatot az Omega elhunyt tagjai, Benkő László és Mihály Tamás mellett Somló Tamás és Laux József emlékének szenteljük”

– szögezte le Trunkos András.

Borítókép: MTI/Mohai Balázs