promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Supernatural 15 évad után elbúcsúzik - Odaát sorozatzáró
Borítókép:  IMDB.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megjárták a mennyet és a poklot, de a végére már nem maradt szufla. 327 rész szörny-, szellem-, angyal-, démon-, és még ki tudja, milyen vadászat után véget ért a Winchester-fivérek kalandja.

Az egyetemi évek sok mindent képesek kihozni az emberekből. Vannak, akik éjjel-nappal a könyveket bújják, mások az éjszakai életnek szentelik legszebb éveiket, és vannak, akik sorozatfüggővé válnak. Rám inkább az utóbbi kettő volt jellemző, egy-egy átmulatott éjszaka után a tananyag helyett inkább a sorozatok jelentették számomra a nappalokat. Ebben a varázslatos időszakban ismerkedtem meg Sam és Dean kalandjaival is, ha emlékeim nem csalnak, a harmadik évad kezdetén kerültek a figyelmem középpontjába a természetfeletti vadászok.

Az első két évadot - ahogy a legnagyobbak - gyorsan bedaráltam pár nap alatt, hisz tudjuk, nincs is jobb annál, mikor egyben végigpörgetünk egy sorozatot. Utána minden héten a reggeli ébredés után első dolgom volt az éppen aktuális friss rész megtekintése, szóval valamilyen formában akár még rajongónak is nevezhettem magam. Voltak hibái, voltak erősebb, majd gyengébb évadok, de folyamatosan, stabilan tudta hozni azt a szintet, ami miatt képes volt fenntartani az emberek érdeklődését. Bevallom, azt hittem, ez lesz az a sorozat, ami egészen addig fog futni, míg meg nem öregszenek a szereplők, de már egy ideje tudtuk, hogy a 15. évad lesz az utolsó ebben az érában. 

Innentől kezdve spoilerekkel lesz teletűzdelve a cikk, szóval ennek fényében olvassatok tovább! 

Kaptunk egy interjúkkal megspékelt különkiadást, ahol a sorozat ikonikus alakjaival emlékezhetünk vissza a legjobb részekre, történésekre. Ez véleményem szerint súrolta a tökéletes összefoglaló határát, talán még egy könnycseppet is elmorzsoltam a nézése közben. Sajnos a finálé már nem tudott hasonló érzelmeket kiváltani. A 19. részben - talán túl könnyen - sikerült Isten felett győzelmet aratni. Mindenki boldog, Jack elbúcsúzik a srácoktól, ilyenkor jött régen valami epikus csavar, átverés, bármi, ami most elmaradt. Az utolsó részben már csak a testvérek vannak, akik élik a mindennapokat, majd elmennek vadászni - ahogy tették ezt az elmúlt 15 évben.

És itt jött el a pillanat, mikor csak annyit tudtam mondani, hogy: WTF?! 

Dean ugyanis meghal a vámpírokkal való harc közben, keresztül szúrja egy oszlopból kiálló vasrúd. Az a Dean, aki Sammel együtt a szó szoros értelmében megjárta a Poklot, meghaltak, feltámadtak, visszahozták egymást, ingáztak túlvilág-alvilág-menny között, meghalt egy vasrúd által. Én megértem, hogy Deannek a vadászat volt az élete, és talán valóban vadászat közben kellett életét vesztenie, de teljesen mást vártam. Bár már nem Chuck írta a történetüket, szóval benne van a pakliban egy sima, emberi halál, de azért mégis... Ezek után kettéválik a történet, Sam életét követhetjük, ahogy családja lesz - bár a feleség arcát nem tudjuk kivenni pontosan, de szerintem mindenkinek van sejtése -, megöregedve még beleül az Impalába, majd pedig már a halálos ágyán láthatjuk. Eközben Dean a Mennyekbe kerül, ahol Bobby felfedi számára, Jack hogyan alakította át a Mennyországot, Castiel segítségével, vagy hogy éppen pár kilométerrel arrébb "élnek" a szülei. Szuper, tehát a halál után is boldogan élünk, de nem lehetett volna akkor, hogy Castiel megjelenjen? Ha már valóban nem ragadt az Ürességben, és segített Jacknek? Vagy akár egy-két olyan szereplő feltűnt volna a záróban, akik valóban a hátukon vittek néha egész évadokat?

Kövezzetek meg, de Crowleynak valamilyen formában mindenképp lett volna helye a záró epizódban... 

De mivel megtudjuk, hogy odafent másképp telik az idő, Dean beül az Impalába, felhangzik a Carry on My Way, és mire vége a körnek, Sam is megjelenik mellette. Ez az a finálé, ahol nem azt mondjuk, hogy boldogan éltek, míg meg nem haltak, hanem boldogan élnek, miután meghaltak. Akkora dobások, lehetőségek lettek volna még, sajnálom, hogy ebben a formában lett vége. Lehet, hogy nem is magával a zárással van bajom, hanem egyszerűen hiányozni fog az egész sorozat, az, hogy nem fogom látni hétről-hétre a természetfeletti vadászatot. 

Egy dolog biztos, ha egyszer újra sok időm lesz, mint az egyetemi évek alatt, elő fogom venni a teljes szériát, és mind a 327 epizódot végig fogom pörgetni még egyszer, hiszen nyugodtan mondhatjuk, a sorozatok történetében meghatározó szerepet töltött be (és fog is betölteni) a Supernatural. Már nagyon várom a Boys 3. évadát, amiben Jensen Ackles szerepelni fog, de kíváncsi leszek Jaredre is Walker, a texasi kopóként. És ne feledjük, még szeptemberben egy podcastben hallható volt, ahogy Jensen azt ecsetelte, nem zárja ki, hogy pár év múlva összekapják a csapatot, és valamelyik streamingszolgáltatón kikötnek pár rész erejéig.

Nos, Jensen, ha ezt olvasod, én nagyon várom! 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás