promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ötven éve csinálták meg az egyik legjobb karácsonyi filmet, ami Tim Burtont is inspirálta
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Idén 50 éves a stop motion technikával készült Télapó a városban című karácsonyi film, ami Tim Burtont is inspirálta a Karácsonyi lidércnyomásban. Bár mindig is úgy tekintett rá – amit a közhiedelemmel ellentétben nem ő rendezett –, mint egy halloweeni alkotásra, nem titok, hogy sokkal szívesebben látta volna egy karácsonykor debütáló TV-filmként.

A stop motion egy rendkívül hosszadalmas, precíz munkát, rengeteg időt és türelmet igénylő, fantasztikus technikája a filmalkotásnak, melynek lényege, hogy a képen megjelenő bábuk minden egyes mozgási pillanatáról egy-egy fotót készítenek, majd ezeket egymás után vágva létrejön a mozgókép.

Ilyen technikával hozták létre többek között az Esti mese szignálfilmjében oly sok évig látható TV Macit is, de így készült az 1993-ban bemutatott Karácsonyi lidércnyomás című karácsonyi/halloweeni klasszikus, és az idén a Netfixen debütált Jangle család karácsonya című musicalfilm is tartogat ilyen jeleneteket.

Kevesen tudják, hogy Tim Burton, mikor megalkotta a Karácsonyi lidércnyomás figuráit és történetének alapjait, és aztán producerként is csatlakozott a film elkészüléséhez, szerette volna, ha a stop motion-t úgy tudnák megalkotni, mint a Rankin/Bass Productions filmjeiben. A rendezőt nagyban inspirálták olyan karácsonyi tévéfilmek, mint az 1964-es Rudolf, a rénszarvas vagy az 1970-es Télapó a városban.

Utóbbi mindig is az egyik kedvenc ünnepi filmjeim közé tartozott, nemcsak a gyönyörű története miatt, de tele van szerethető karakterekkel, remek betétdalokkal, és gyönyörűen kivitelezett stop motion jelenetekkel. Hihetetlen, hogy ez az örökzöld alkotás, ami oly sok rendezőt és alkotót inspirált az elmúlt évtizedekben, már 50 éves, de abszolút nem fogott rajta az idő vasfoga.

Ez a film tulajdonképpen azt meséli el, hogy Kris Kringle hogyan kezdett el ajándékokat adni a gyerekeknek, hogyan vált Télapóvá, és minden apró rejtélyt, ami a Mikulással kapcsolatos, szépen a helyére tesz és feltár.

Bár a legtöbb családnál a Reszkessetek betörők! és a Télapu az, ami egyik karácsonykor sem maradhat el, de mindenkinek azt javaslom, hogy szakítson időt erre a mindössze 50 perces TV-filmre, mert tényleg egy lenyűgöző alkotás, amit az embernek elég egyszer megnéznie, és onnantól kezdve minden évben újra elő fogja venni. Mivel a Télapó a városban-hoz nem készült előzetes, ezért mindjárt a teljes filmet raktam bele a cikkbe, amit alább nézhettek meg. Higgyétek el, érdemes!

Senki se riadjon meg, mert eredeti nyelven kezdődik a film, a 36. másodperctől már magyarul fog menni, kivéve a daloknál.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás