promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az új mutánsok-kritika: Nem hiába rejtegették évekig ezt az X-Men-filmet
Borítókép:  Az új mutánsok / via mcuexchange.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elég hányattatott sorsa volt Az új mutánsok című szuperhősös „horrornak”, és a végeredményt látva teljesen érthető, hogy miért akarta a stúdió inkább egy fiókba száműzni ezt a filmet.

A Csillagainkban a hiba rendezője, Josh Boone pár évvel ezelőtt elhatározta, hogy csinál egy félelmetes, menő, tiniknek szánt X-Men-filmet, ami megmutatja a mutánsok világának igazi, sötét arcát. Szépen elkészítette a művét, majd a tesztvetítések bukása után újraforgatott jó pár jelenetet, aztán eladták a feje fölött a stúdiót, és végül a koronavírus-járvány kavart be – de végül megérkezett a megszorításokkal üzemelő mozikba.

Az új mutánsok egy olyan helyről szól, ahol különleges képességekkel rendelkező fiatalokkal foglalkoznak, de kiderül, hogy szörnyű titkok lapulnak a háttérben, ráadásul még a tinik rémálmai is megelevenednek, így muszáj összefogniuk, és felvenni a harcot a gonosszal.

A Maisie Williams (Trónok harca), Anya Taylor-Joy (Széttörve), Charlie Heaton (Stranger Things), Blu Hunt (Másik élet), Henry Zaga (13 okom volt) és Alice Braga (Legenda vagyok) főszereplésével készült alkotás próbál új színt vinni az X-Men univerzumba, de sajnos szinte az első jelenetnél látjuk, hogy ez a szín leginkább a fekáliát juttatja eszünkbe.


Kép: Anya Taylor-Joy Az új mutánsok című filmben / via slashfilm.com

A színészek félelmetesen pocsék alakítást nyújtanak, és igazából nem is tudjuk hibáztatni őket, mert olyan rettenetes párbeszédeket és karaktereket kaptak, hogy valószínűleg az utómunka túlnyomó részét az tette ki, hogy a stáb röhögését kellett kivagdosniuk. Ráadásul a forgatókönyv hibái nem csupán ebben merülnek ki, hiszen maga a történet is klisés, unalmas és lusta.

Nagyon próbálkoznak, hogy laza, látványos, megható és félelmetes legyen Az új mutánsok, de helyette inkább kellemetlen, gagyi számítógépes effektusokkal telepakolt és nevetséges lett, amin se izgulni, se borzongani, se nevetni nem tudunk, ráadásul a figyelmünkért is keserves harcot vív, amit a végére szánalmas módon elveszít.

Elvárják tőlünk, hogy kedveljük a szereplőket, de még minimális támogatást sem kapunk ennek érdekében, mert mindenki ellenszenves, baromságokat csinálnak, és a nézőkkel ellentétben olyan lassan jönnek rá a dolgokra, hogy az egyenesen bosszantó. Pedig ilyenkor szinte mindent meg tud menteni, ha legalább a szereplők közötti kémia megvan, de itt még azt sem érezni.


Kép: Maisie Williams Az új mutánsok című filmben / via inverse.com

Elég rövid filmet kapunk, amiért most kivételesen hálásak lehetünk, mert a mű utolsó harmada egy nagy, rettenetes, ostoba csata, amiben egy erősen digitális medvével küzdenek „hőseink”, miközben próbálnak úgy csinálni, mintha egy perccel azelőtt nem gyűlölték volna egymást – ezek után mondani sem kell, hogy a finálé üres és vérszegény, ami csak rosszabbá teszi az amúgy sem jó élményt.

Az új mutánsok nem csupán az X-Men-rajongóknak csalódás, de úgy általában a filmkedvelőknek is, mivel egyenesen igénytelen, felesleges, fantáziátlan, és maga a káosz, ami veszélyes játékot űz a tűrőképességünkkel. Nem izgalmas, nem horrorisztikus, nem szerethető, csupán egy generikus stúdiótermék, ami nem méltó a jobb napokat is megélt szériához.

Tény, helyenként egész hangulatosnak nevezhető, de azokat a pillanatokat rögtön elrontják, szóval nagyon kevés értékes dolog van ebben az alkotásban, így nem is igazán lehet ajánlani. Ez kifejezetten ciki a rendező számára, mivel többször is nyilatkozta, hogy az ő, igazi vízióját láthatjuk, ezek alapján pedig jobban tenné, ha megmaradna a romantikus drámáknál.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás