Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Meghalt Sean Connery, a valaha élt egyik legnagyobb színész

Meghalt Sean Connery, a valaha élt egyik legnagyobb színész

Zene, Film & Kultúra

Meghalt Sean Connery, a valaha élt egyik legnagyobb színész

Zene, Film & Kultúra

CST - 2020.10.31. 14:08

Kielencvenéves korában elhunyt a színészlegenda.

Sir Sean Connery 1930. augusztus 25-én született Skóciában, Edinburgh-ben, szegény caládban nőtt fel, ezért már gyerekként is dolgoznia kellett, sokszor segédmunkásként vállalt munkát az iskola mellett.

Az ötvenes évektől kapott szerepeket kisebb színpadokon, majd filmekben is. Élete nagy fordulópontja 1962-ben jött el, ekkor megkapta a 007-es ügynök, James Bond szerepét a Dr. No című filmben. A film nem készült túl nagy költségvetésből, mégis hatalmas siker lett, Sean Connery pedig egy csapásra ünnepelt sztár lett.

Ezután többször is magára ölthette a legendás ügynök szerepét, ő formálta meg Bondot az Oroszországból szeretettel, a Goldfinger, a Tűzgolyó, a Csak kétszer élsz, a Gyémántok az örökkévalóságnak és a nem hivatalos, Soha ne mondd, hogy soha című epizódokban is.

A hetvenes évek csendesen kezdődött a számára, majd a végefelé ismét zseniális filmekben kapott szerepeket, többek között A nagy vonatrablásban. A nyolcvanas években pedig a világhírű regény filmadaptációjában, A rózsa nevében is játszott.

Élete során rengeteg filmes díj mellé számtalan kitüntetésben is részesült, II. Erzsébet lovaggá ütötte és megkapta a francia Becsületrendet is. Connery a lovaggáütés kapcsán utána többször is azt nyilatkozta, hogy ez volt életének legbüszkébb napja.

Sean Connery 2020. augusztus 25-én ünnepelte kilencvenedik életévét.

A színész halálhírét a BBC közölte szombat délután.

Borítókép: SCHROE'WIG / Baganz / SCHROE'WIG/Redaktionsbuero / dpa Picture-Alliance via AFP