promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Barbárok-kritika: egy epikus, brutális sorozatot hoztak nekünk a németek
Borítókép:  Barbárok / via medium.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Cobra 11 egykori készítője megmutatja, hogy a németeket sem kellett annak idején félteni, hiszen a helyi barbároknak csak egy kis motivációra volt szükségük, hogy könyörtelenül nekimenjenek a többszörös túlerőben lévő, aljas Római Birodalom seregének.

A Netflix a költséghatékonyság, illetve a sokszínűség jegyében egyre több európai produkciónak ad esélyt a bizonyításra, és most Németország kapott lehetőséget arra, hogy egy epikus történelmi sorozatban mondják el, milyen is volt annak idején, mikor a Római Birodalom próbálta kizsigereléssel, és megfélemlítéssel elnyomni őket.

Mondani sem kell, hogy az időszámításunk után mindössze pár évvel játszódó Barbárok mocskos, véres, erőszakos és látványos lett, miközben teljes mértékben érződik rajta, hogy a Vikingek, illetve a Trónok harca ihlették.

Sokan várták már ezt az alkotást, hiszen talán még sosem nyertünk ilyen betekintést ebbe az izgalmakkal teli korszakba, ráadásul a közönség általában nagyon szereti az igazán brutális sorozatokat, főleg, ha igényesen vannak elkészítve – így jó eséllyel még az első évad kezdeti hibái ellenére sem fogunk csalódni ebben a műben.


Kép: Barbárok / via imdb.com

A Barbárok nem csupán a törzsek közti viszályokról, és a Római Birodalom elleni csatákról, hanem három ember kapcsolatáról is szól. Arminius igaz, hogy germán, de a rómaiak nevelték, így folyamatosan szenved magában; Folkwin egy szerelmes, heves harcos; Thusnelda pedig egy lány, aki végre kezébe veszi sorsát a jó ügy érdekében.

Érdekes a karakterek közti viszony, így a drámai rész működik, ráadásul a színészek is remekelnek, de a széria igazi érdeme a feszültségben rejlik, és hogy képes felépíteni számunkra egy különleges, értékes világot, ami egyből beránt minket.

Az akció élvezetes, bár sokszor gyomorforgató – ez mondjuk lehet dicséret is –, a megvalósítás pazar, így érezni, hogy tényleg egy grandiózus műről van szó, amiben van lélek, és pár olyan bensőséges pillanat, amiktől hamar megszeretjük a szereplőket. A készítők nem félnek megmutatni a meztelenkedést, és a brutális gyilkosságokat, amit legtöbbször szerencsére nem az öncélúság vezérel, hanem inkább az, hogy szemléltessék nekünk a korszak könyörtelenségét.


Kép: Barbárok / via imdb.com

Mindössze hat epizódot kaptunk, és szinte mindegyik rész végén van valami csavar, de a több mint kellemes végeredmény ellenére kijelenthetjük, hogy a forgatókönyvírók nem erőltették meg magukat. Ettől függetlenül egy különleges sorozatról van szó, amiben rengeteg potenciál rejlik, és akár sokak új kedvence is lehet.

A Barbárok egy viszonylag erős kezdést produkált, amin igaz, hogy érezni egy kicsit az útkeresést, de még így is szuper élményt nyújt, hiszen epikus, kőkemény és érdekfeszítő, ráadásul van benne egy példaértékűen megkomponált, hatalmas összecsapás is.

Mindenkinek ajánlott ez a széria – de főleg azoknak, akik szeretik a durva, történelmi műveket –, bár azt azért ne várjuk tőle, hogy ez lesz minden idők legjobb sorozata. Az első szezonban látottak elegek ahhoz, hogy izgatottan várjuk a folytatást, mivel nagyon gyorsan sikerült elérniük a készítőknek, hogy megkedveljük a Barbárokat, ez pedig már önmagában is hatalmas siker.

A Barbárok már elérhető Netflixen, itt lehet megtekinteni az előzetesét:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás