promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Borat 2-kritika: ez lett az év leghumortalanabb filmje – nem
Borítókép:  Borat szerepében Sacha Baron Cohen / via imdb.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tizennégy év után végre visszatért minden idők egyik legőrültebb karaktere, Borat, aki nem is jöhetett volna jobbkor, hiszen a koronavírus, illetve az amerikai elnökválasztás tökéletes ürügy arra, hogy feje tetejére állítsa a világot, miközben térdünket csapkodjuk a nevetéstől.

2006-ban nem elég, hogy hatalmas sikert aratott Borat első mozifilmje, de még Oscar-díjra is jelölték a készítőket, hiszen tökéletes görbe tükröt állítottak társadalmunk elé, miközben a Sacha Baron Cohen által alakított hősünk polgárpukkasztó dolgokat csinált, ráadásul úgy, hogy mindenkit átvert, így a főleg civil szereplőtársai simán elhitték, hogy tényleg létezik ekkora idióta, aki például a toalett vizével mossa meg az arcát.

Kazahsztán negyedik leghíresebb riportere az Amazonnak köszönhetően ismét lecsap, hogy több évnyi kényszemunka után azzal tegye jóvá nemzete megszégyenítését, hogy felajánlja lányát az Egyesült Államok alelnökének, Mike Pence-nek – de persze kalandos út vezet idáig, ami tele van igazán elvetemült dolgokkal.

Tény, hogy kicsit elkésett Borat, hiszen tizennégy év azért elég nagy szünet két film között – főleg komédiáknál –, mivel ilyenkor fennáll a veszélye annak, hogy a figura elveszíti relevanciáját, és csak egy unalmas önismétlésbe torkollik az egész. De itt szerencsére nem erről van szó, hiszen Sacha Baron Cohen zsenialitásának semmi sem szabhat határt, így megérte várni a folytatásra.


Kép: Borat 2 / via imdb.com

Borat most lányával együtt járja be Amerikát, és persze álruhában, hiszen még mindig emlékeznek rá az emberek, ez pedig még több lehetőséget ad arra, hogy hülyét csináljon az összes szerencsétlenből, aki szerepel ebben az alkotásban. Az apa-gyermek kapcsolat remekül működik, hiszen jó közöttük a dinamika, és az írók annyi baromságot találtak ki nekik, hogy az valami elképesztő.

Nem is lehet külön kiemelni egyetlen részt sem, hiszen mindegyik nagyon vicces, így többek között láthatjuk, ahogy Borat Donald Trumpnak öltözve próbálja elajándékozni a saját lányát, vagy éppenséggel egy bálon járják el ketten Kazahsztán híres termékenységi táncát, miközben mindenki megcsodálhatja a tinédzser menstruációs vértől átázott bugyiját – és még sorolhatnánk.

Tényleg sikerült minden határt átlépniük a poénokkal, de néha jó látni ilyen félelmet nem ismerő jeleneteket is, amik meg tudnak botránkoztatni minket, de persze csak miután letöröltük könnyes nevetésünk nyomait az arcunkról. Az antiszemitizmus, szexizmus, és minden egyéb sértő dolog jelen van, de Sacha Baron Cohen humorosan, direkt eltúlozva, néhol elgondolkodtató módon alkalmazza őket, és főleg ebben rejlik az alkotás varázsa.


Kép: Borat 2 / via startribune.com

Igaz, hogy az első rész egy morzsányival jobb volt, hiszen ott még frissnek számított minden, most pedig a folytatások terhét cipelték magukon, de szerencsére elbírták. A rendező, Jason Woliner jól tartotta Borat tempóját, és ennek köszönhetően egyáltalán nem érezzük azt, hogy ez egy felesleges történet lenne, mivel szórakoztató, különleges, és maradandó lett a végeredmény.

A Borat 2 egyetlen szóval jellemezve „jóféle”, és senkinek sem fog csalódást okozni, mivel tele van iszonyatosan jó poénokkal, a történet kellemesen tanulságos, ráadásul a koronavírus-járványra is kapunk pár meglepő választ, miközben megint rájövünk, hogy mennyi idióta él Amerikában – legalábbis a film alapján.

Hihetetlen, hogy ennyire jól sült el Borat visszatérése, de legalább kiderült, hogy még mindig érdekes ez a karakter, és nagyokat lehet röhögni Kazahsztán furcsa szokásain. Úgy kellett már egy ilyen vígjáték, mint egy falat kenyér, szóval mindenkinek ajánlott, aki szereti a direkt kényelmetlen, kreatív, eszelős humort, és nem fél attól, hogy a film megtekintése után ismét Borat szavait fogja ismételgetni a hétköznapokban. Jagshemash!

A Borat második része már elérhető Amazonon, itt lehet megtekinteni az előzetesét:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás