promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
David Attenborough megmutatja, hogy egy emberöltő alatt sikerült tönkretennünk a Földet – kritika
Borítókép:  David Attenborough / via indiewire.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szinte minden szakember egyetért abban, hogy rohamosan romlik bolygónk helyzete, hiszen a klímaváltozás, túlnépesedés, fajok kihalása, élőhelyek elpusztulása után rettenetes jövő vár az emberiségre – ám David Attenborough most elárulta, hogyan tudnánk megmenteni a Földet, és magunkat.

David Attenborough egy köztiszteletben álló ember, aki műsorainak, sorozatainak, dokumentumfilmjeinek köszönhetően milliók szemét nyitotta fel, hiszen megmutatta, hogy igazából milyen különleges helyen is élünk. Rengeteg érdekesség lapul a világ szinte összes szegletén, kezdve a gyönyörű állatokkal, egészen a csodás természetig, és főleg ezért is szégyenteljes, amit az elmúlt évtizedekben műveltünk.

A világhírű természettudós legújabb, Egy élet a bolygónkon című alkotása rávilágít a tényre, hogy egy emberöltő alatt felfoghatatlan károkat okoztunk a természetben, és ha így haladunk, akkor hamarosan nemes egyszerűséggel végünk van – de szerencsére van még remény.

Kifejezetten jó érzés, hogy a megnyugtató kisugárzással rendelkező, kedves David Attenborough nem csupán sokkol minket az aggasztó adataival, de elhiteti velünk, hogy tényleg tehetünk a Föld megmentéséért, ráadásul azt sem fél elmondani, hogy pontosan hogyan.


Kép: David Attenborough: Egy élet a bolygónkon / via nme.com

Zseniális ötlet volt arra építeni a filmet, hogy Csernobil meghökkentő látványa után a 94 éves Attenborough elmeséli eddigi tapasztalatait, hiszen ő saját szemével látta a technika fejlődését, és a természet hanyatlását, csak az a baj, hogy mindenki túl későn vette észre a problémát, pedig az árulkodó jelek végig előttünk voltak.

Szemléltető eszközként a világ népessége, a légkör szén-dioxid tartalma, és az érintetlen vadon aránya lett felhasználva, hogy mindenki rájöjjön, tényleg félelmetes tempóban haladunk a vesztünk felé, hiszen egyre többen vagyunk, egyre többet fogyasztunk, és lassan elfogynak a tartalékjaink, mivel még mindig nem vagyunk képesek előtérbe helyezni a megújuló erőforrásokat.

A káros anyagok kibocsátása miatt egyre inkább melegszik a Föld, olvadnak a jégsapkák, amik így kevésbé tudják visszaverni a napfényt, ezért tovább emelkedik a globális hőmérséklet, ráadásul olyan sebességgel, hogy az élővilág nem tud rendesen alkalmazkodni a változásokhoz, ami miatt mára például a tengerben is kevesebb hal van, mint mondjuk 50 évvel ezelőtt – szóval kijelenthetjük, hogy nem túl rózsás a helyzet.


Kép: David Attenborough: Egy élet a bolygónkon / via thesun.co.uk

David Attenborough elmondja, hogy nem kell aggódnunk bolygóért, hiszen többször is volt már „világvége”, és eddig mindig sikerült az újrakezdés, viszont az emberiség jövője már annál inkább kérdéses, hiszen nem biztos, hogy mi túléljük. Éppen ezért többek között azt javasolja a híresség, hogy alkalmazzunk megújuló erőforrásokat, adjuk vissza az állatok élőhelyeit, ültessük vissza a ledózerolt területek őshonos fáit, és alakítsunk ki halászatmentes zónákat a vizeken.

Az Egy élet a bolygónkon című alkotás szeretettel, tisztelettel, reménnyel mutatja be a szörnyű valóságot, és elintézi, hogy megtekintése után úgy érezzük, megmenthetjük a jövőnket – ennél többet pedig egy dokumentumfilm sem tehet, szóval David Attenborough megint mesterművet hozott étre.

Az archív felvételek, megható gondolatok és az őszinte üzenet miatt egészen kihagyhatatlannak nevezhető ez a végtelenül profin elkészített mű, ami úgy kommunikál velünk, mint egy jó szülő, hiszen szemlélteti a helyzet komolyságát, érezteti velünk, hogy ez így nem jó, de mindezt úgy, hogy közben támogat minket, és esélyt ad arra, hogy kijavítsuk a hibáinkat.

A David Attenborough: Egy élet a bolygónkon már elérhető Netflixen, itt lehet megnézni az előzetesét:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás