promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A „házasságok házassága” sem volt tökéletes: Petőfi és Szendrey Júlia kapcsolata
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Petőfi Sándor a magyar költészet egyik legismertebb alakja, a hitvesi költészet megteremtője. Szendrey Júliával való rövid életű, ám legendás házassága azonban csak látszólag volt zavartalan.

Az akkor már ismert és elismert alkotó 1846 őszén találkozott először Szendrey Júliával Nagykárolyban, majd egy évvel megismerkedésük után össze is házasodtak. Júlia a költő legfontosabb múzsája lett, és voltaképpen ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy Petőfi Sándor megteremtette irodalmunkban a klasszikusan vett hitvesi költészetet. 

A költő Szendrey Júliával való rövid életű, ám legendás házassága azonban csak látszólag volt regénybe illő.

Egy 2007-ben felbukkant titkos napló nemcsak azt bizonyítja, hogy a költő már a jegyben járás idején, valamint a házasság alatt is folyamatosan csalta Júliát, hanem a Petőfi-líra számos klasszikus darabjának címzettje is megkérdőjeleződött általa, felvetve a lehetőséget, hogy a róla kialakított idealista kép alapjaiban változzon meg. 


Petőfi és Júlia közös szobra a Teleki-kastély parkjában.

Az egyik legismertebb eset, amikor Petőfi félrekacsintgatott, az Prielle Kornélia színésznő nevéhez fűződik. A költő egy színházi előadás alkalmával ismerte meg Kornéliát, aki olyannyira lenyűgözte őt, hogy másnap feleségül is kérte (holott ekkor már jegyben járt Júliával).

A nősülési szándéknak azonban nem csak a színésznő igéző szemei szolgáltattak indokot. Jókai Mór visszaemlékezése szerint a költő így magyarázta feldúltságát, amely a lánykéréshez vezetett:

„– Pajtás, megházasodom.
– Tudom, mondám, megírtad erdődi leveledben... Násznagynak is meghívtál.
– De már nem Júliát veszem el. Megtudtam, hogy volt neki egy német katonatiszt gróf udvarlója. Német! Katona! Gróf! Három gyűlölet egy alakban. Elfelejtettem örökre.
– Hát ellen­ben kit fogsz elvenni?
– Prielle Kornéliát.”

A házasság azonban végül meghiúsult, feltehetőleg adminisztratív okokból, így – mint tudjuk – Petőfi végül mégiscsak Júliát vette feleségül. 

Bár a tankönyvek egyértelműen idilli képet festenek a költő és Júlia házasságáról, ma már tudjuk, hogy kapcsolatuk hullámvölgyekkel volt tele. Bár Petőfi személyének történelmi, valamint irodalmi jelentősége továbbra is megkérdőjelezhetetlen, a költő bizonyos verseire és irodalmi pályaképére azonban a fentiek fényében talán ráférne egy újraértelmezés. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás