promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Francia Filmhét: Nyomorultak – ez nem egy újabb Victor Hugo-adaptáció
Borítókép:  Vertigo Media
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A budapesti Sugár Moziban Francia Filmhetet tartanak október 15. és 21. között, ezért a következő néhány filmajánlómban azokról a francia filmalkotásokról fogok írni, amelyeket műsorra tűznek. Ezúttal a Nyomorultakról lesz szó, ami a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a zsűri díját is.

Rögtön az elején le kell szögezni, hogy Ladj Ly alkotásának köze nincs Victor Hugo Nyomorultak című regényéhez, szóval senkit se tévesszen meg a cím. Ez a fajta Nyomorultak az azonos című rövidfilm egészestés változata, amelyet a 2005-ös párizsi külvárosi zavargások inspiráltak.

A film világpremierje az „A” kategóriás Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az Arany Pálmáért versengett és elnyerte a zsűri díját. A film Franciaország Oscar-nevezettje volt az idegen nyelvű film kategóriában, és bár a szakma egyöntetű véleménye szerint komoly esélyes lett volna a díjra is, mint tudjuk, végül az Élősködők vitte el az aranyszobrot. Mindenesetre a Nyomorultak alkotóinak így sincs okuk panaszra, hiszen az egyöntetű vélemények szerint ez a film 2019 egyik legjobb, és legfelkavaróbb alkotása.

Bár a Nyomorultak magyarországi premierje 2020 márciusában volt, a budapesti Sugár Moziban Francia Filmhetet tartanak október 15. és 21. között, ahol többek között ezt a kivételes darabot is újra műsorra tűzik; de újranézhetjük az Amanda című filmet is, amiről alább olvashatjátok el ajánlónkat.

A történet: Stephane vidéki rendőr, nemrég költözött Párizsba és egy civil ruhás bűnüldöző egységhez kerül a város legproblémásabb negyedébe. A törvénytisztelő férfi számára sokkolóan hat, hogy az itt szolgálatot teljesítő kollégák az erőszaktól sem riadnak vissza szolgálatteljesítés közben, és teljesen szabadon értelmezik a törvényeket. A háromfős csapat tagja a rasszista fehér Chris és az afrikai származású, muszlim Gwanda, akik nem kímélik a külváros lakóit, s maguk is elsüllyednek a korrupció és bűn mocsarában. Stephane-nak rá kell döbbennie, hogy a környéken sajátos igazságszolgáltatás működik, ahol a békét a különféle bűnbandák tartják fenn, törékeny alkuk és pillanatnyi megállapodások alapján. S elég egy szikra, hogy fellángoljon a megállíthatatlan erőszak.

A Nyomorultak egy dokumentarista stílusban készített alkotás, amiben a rendező precízen megkomponált, kézikamerás felvételeket használ. Különlegessége, hogy a történet teljes mértékben a rendező Ladj Ly saját élményéből született, hiszen a 2005-ös zavargások idején ő volt az a fiatal videós, aki kamerájával felvett egy rendőri túlkapást. Akik még nem látták a filmet, de szívesen megnéznék, azok kedvéért nem szeretném elárulni, hogy a valós eseményekkel szemben a film mennyiben más forgatókönyvet követ, de annyit talán elmondhatok, hogy nem véletlenül a Nyomorultak címet kapta a film, és nem véletlen az sem, hogy egy Victor Hugo-idézettel zárul.

Ladj Ly első nagyjátékfilmje minden tetkintetben egy olyan alkotás, amiről az emberek sokat tudnak elmélkedni és beszélgetni, miután kijöttek a teremből. Mind kivitelezésében, mind mondanivalójában egy igen erős film, aminek megtekintését mindenkinek örömmel ajánlom.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás