promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lerántjuk a leplet a Disney stúdió ikonikussá vált logójáról
Borítókép:  CNN.
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szinte megszámlálhatatlanul sok Disney-logo létezik, megmagyarázzuk, hogy mi az oka ennek a sok változásnak.

Minden 1985-ben kezdődött, a Visszatérés Óz földjére című élőszereplős filmmel. Ekkor jelent meg először a fehér vonalakból álló titokzatos kastély a kék háttér előtt, alatta a Walt Disney Pictures felirattal. 

A logót hivatalosan az 1950-ben bemutatott Hamupipőke című rajzfilmben feltűnő palotáról mintázták, és leggyakrabban a Pinokkió (1883) leghíresebb betétdalának (When Wish Upon a Star) néhány taktusnyi rövid feldolgozása kíséri.


Az eredeti, Hamupipőke-féle kastély

A kastélyt az elmúlt évtizedben valósággal életre keltette a CGI-animációs technika – az egyszerű kék háttér helyett ma már a lemenő nap fényében jelenik meg a kastély, legtöbbször mindössze egyetlen szó kíséretében: Disney.

Az elmúlt évtizedek során a kastély számos alakban megjelent, néha apró, máskor drasztikus változtatásokkal, és általában azért, hogy előre vetítse az adott film hangulatát. 

A logónak egyébként egyelőre összesen 51 változata létezik. A legújabb verziója a Mulan élőszereplős filmje előtt jelenik meg, és a sanghaji Disneylandben található kastélyról mintázták.

Az alábbiakban további 10 olyan esetet mutatunk be, amikor a Disney megváltoztatta a kastély eredeti kinézetét.

Toy Story (1995)

A Disney Pixar-korszaka 1995-ben, a Toy Story című animációs rajzfilmmel kezdődött el. Ez volt az első alkalom, amikor a kastélyt animációs technikával jelenítették meg.

Tarzan (1999)

Az 1990-es években szinte végig egy egyszerű kék háttérrel kísérték a logót. A sort a Tarzan címú rajzfilm törte meg, amely esetében a háttérben megjelenik a dzsungel.

Atlantis: Az elveszett birodalom (2001)

Az Atlantiszban a kastély valamilyen bealgásodott, fémes felületen tűnik fel, a víz alatt. Mintha csak az elsüllyedt város egyik falára vésték volna fel. 

Lilo & Stitch (2002)

A film sci-fi hangulatának megjelenítése érdekében a Disney-logó zöld színű fénybe borul, majd eltűnik, mintha csak felszippantották volna egy űrhajóra. 

A legelő hősei (2004)

A legelő hősei című western témájú animációs filmnél a logót billoggal égetik fel.

Demóna (2014)

A Demóna előtti nyitóképen Lipót király kastélya látható a Hamupipőke-féle palota helyett. A háttérben éppen hajnalodik, stílszerűen. Igen, mert a főszereplőt Aurórának hívják... 

Hamupipőke (2015)

A Hamupipőke élőszereplős változatában a kastély a klasszikustól eltérően, valósághűbben jelenik meg, egy fényes napon, mezővel körülvéve. 

Holnapolisz (2015)

A Holnapolisz logója futurisztikus hangulattal idézi meg a filmet.

A szépség és a szörnyeteg (2017)

A Szépség és a Szörnyeteg élőszereplős változatának nyitóképében az eredeti Hamupipőke-féle kastély helyett a Szörnyeteg kastélya látható. 

A hihetetlen család 2 (2018)

A logó teljesen át lett dolgozva az 1960-as évek stílusában, hogy illeszkedjen a franchise hangulatához.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás