promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Horvát Lili megcsinálta az év legjobb magyar filmjét?
Borítókép:  Mozinet
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szeptember 24-től játsszák a mozikban Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotását, ami könnyen lehet az év legjobb magyar filmje.

Mennyiben építjük önmagunkban a szerelmi történeteket? Mennyire másképpen megélhető két ember számára ugyanaz a szerelem? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik Horvát Lili második nagyjátékfilmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, aminek főszerepeit Stork Natasa és Bodó Viktor alakítja.

A történet: ebben a filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

A Szerdai gyerek című, számos rangos nemzetközi fesztiváldíjjal is jutalmazott filmet is jegyző Horvát Lili új rendezéséről már nagyon sokat lehetett hallani a közelmúltban, hiszen a szeptemberi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt a világpremierje, közvetlenül utána pedig a Torontói Filmfesztivál programjában is szerepelt. Nem csoda, hogy az első hétvégén közel 5000-en váltottak rá jegyet, ami a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem egy rossz eredmény.

A film, ahogy a rendező is fogalmazott, a szerelem projektív természetéről szól. A történet egy, a szerelmet az őrülettől elválasztó, nyugtalanítóan homályos határsávban játszódik, ami dramaturgiailag egy elég merész kihívásnak ígérkezett a forgatókönyvért is jegyző Horvát Lili számára; és bár vannak következetlenségek, elvarratlan szálak, és olykor-olykor teljesen idegennek, kívülállónak ható jelenetek, összességében mégis egy olyan kivételes hangulatú, egyedi megközelítésű szerelmi történet, ami őszintén szólva hiányzott volna, ha nem valósult volna meg.

Természetesen egy ilyen sztorihoz elengedhetetlen a jó színészi párosítás, de Stork Natasánál és Bodó Viktornál nagyszerűbb művészeket keresve se lehetett volna találni. Tökéletesen működik a kémia közöttük, még az említett kisiklott jelenetekben is abszolút természetesség jellemzi a játékukat.

Tovább emeli a film értékét a kiváló operatőri munka, amiért a Szerdai gyereket és az Oscar-díjas Mindenkit is fényképező Maly Róbertnek jár a dicséret; az akkurátusan megkomponált képi világhoz pedig kiválóan passzolnak Keresztes Gábor zenei témái, aki korábban az Isteni műszakban és a Drakulics elvtársban alkotott nagyot.

Mindent összevetve a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre nagy esélyekkel indulat az év legjobb magyar filmje címért. Bár még közel sem ért véget a 2020-as esztendő, és nagyon sok hazai alkotás premierje van kitűzve a következő hónapokra, a Toxikomából kiindulva könnyen lehet, hogy többet át fognak időzíteni 2021-re, mint például Bergendy Péter egészen izgalmasnak ígérkező horrorfilmjét, a Post Mortemet is. Előtte azonban mindenképpen érdemes megnézni Horvát Lili alkotását.

A filmet szeptember 24-től, a Mozinet forgalmazásában játsszák a mozikban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás