promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Harry Potter írónőjének új karaktere egy női ruhába bújt sorozatgyilkos
Borítókép:  Dia Dipasupil / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A gyilkos természetesen igazából férfi. J. K. Rowlingot egyre kevésbé értik a rajongói.

Szeptember idusán került a boltok polcaira a Harry Potter írónőjének Troubled blood nevezetű regénye. J.K. Rowling Robert Galbraith álnéven jegyzi a Cormoran Strike című detektívsorozatot, aminek ez lesz az ötödik felvonása.

Volt egy botrány idén nyáron az írónő körül, aminek az egyik fő kérdése az volt, hogy vajon Rowling valóban transzfób-e? Az írónő az egyik tweetjében azt fejtegette, hogy miért ír bárki olyat, hogy „emberek, akik menstruálnak”, ahelyett, hogy simán nőként hivatkozna rájuk. Ebből lett egy óriási balhé, mert a Harry Potter írónőjét kinevezték transzfóbnak.

Igazából sokan azt se nagyon értették, hogy az írónő miről akarta kifejteni a véleményét, aztán jöttek a támadások, és egy hatalmas katyvasz lett az egészből. Utána persze a Harry Potter színészei is kiálltak a transzneműek mellett.

„A transznemű nők is ugyanolyan nők. Bármilyen ezzel ellentétes állítás eltörli a transzneműek személyazonosságát és méltóságát”

– reagált anno a Pottert játszó Daniel Radcliffe.

Most ismét kirobbant a vita, mivel Rowling új regényében egy férfi női ruhában cserkészi be az áldozatait. Ezzel úgy érzik, hogy az írónő a transzneműekre nézve ismét egy káros sztereotípiát vett elő.

A Telegraph kritikája szerint a regény azt sugallja, hogy soha ne bízz egy női ruhát viselő férfiban.

A rajongók egy másik tábora látja talán a legjobban a dolgot, mivel úgy érzik, túlságosan fel van fújva az egész sztori, Rowling meg csak azt mutatja meg a regényében, hogy már nincsenek nagyon új ötletei, mivel a női ruhába bújt sorozatgyilkos eléggé lerágott csont.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás