Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

 82 éves korában meghalt Jirí Menzel

82 éves korában meghalt Jirí Menzel

Zene, Film & Kultúra

82 éves korában meghalt Jirí Menzel

Zene, Film & Kultúra

Toronicza Péter - 2020.09.07. 07:07

Mindenki a csehszlovák új hullám kiemelkedő alakjaként tartja számon.

A világhírű cseh filmrendező halálhírét a felesége osztotta meg a Facebookon, amihez egy videót is csatolt. A különleges felvételeken Menzel látható a családjával a boldog pillanatoktól kezdve odáig, míg nem ápolásra szorult.

„Szeretett Jirínkónknak, aki a bátrak között is a legbátrabb volt. Tegnap este a karjainkban elhagytad ezt a világot. Örülünk, hogy elkísérhettünk az utolsó utadra. A szereteted irántam, és a lányaink iránt feltétel nélküli szeretet volt. (…) Senki sem veheti el az emlékeinket”

- írta a posztban Olga Menzelova, a rendező felesége.

Menzel a prágai Művészeti Főiskola filmművészeti szakán (FAMI) szerzett filmrendezői diplomát 1962-ben. Volt színházi rendező, illetve színész is.

Közismert a barátsága sok magyar művésszel. Játszott több magyar filmben (például Szívzűr – Böszörményi Géza, Felhőjáték – Maár Gyula, Franciska vasárnapjai – Simó Sándor, Az ajtó – Szabó István); színdarabot is rendezett Magyarországon. A Katona József Színházban, Carlo Gozzi Szarvaskirály című darabját vitte színre. Tanít a londoni filmfőiskolán. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetésben részesült.

A leghíresebb alkotása a Bohumil Hrabal regénye alapján készült Szigorúan ellenőrzött vonatok, amiért 1967-ben Oscar-díjat kapott. Menzelt háromszor jelölték Arany Medvére a Berlini Filmfesztiválon, a Pacsirták cérnaszálon című 1969-es filmjével nyert megosztva 1990-ben.

Borítókép: VALERIE MACON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Legolvasottabb hírek