promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
29 évet vártunk a Bill és Ted folytatására, de vajon megérte? – kritika
Borítókép:  Alex Winter és Keanu Reeves a Bill és Ted 3- című filmben / imdb.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Keanu Reeves és Alex Winter visszatértek, hogy ismét hülyüljenek egy kicsit a Bill és Ted harmadik részében, miközben próbálják összehozni azt a zenét, ami megmenti a világot. Harminc éve még jót szórakoztunk ezen a két idiótán, és a készítők elvárják tőlünk, hogy ez most is így legyen – már csak az a kérdés, hogy ez mennyire fog menni a mai világban.

1989-ben a még szinte kölyök Keanu Reeves hatalmas sikert ért el a Bill és Ted zseniális kalandja című filmmel, amiben egyik barátjával, Alex Winterrel közösen játszották a címszereplőket. Az alkotás két zenészálmokat dédelgető, de elég egyszerű tiniről szólt, akik a jövőből kapnak segítséget, hogy egy telefonfülkének álcázott időgép segítségével utazgassanak, és sikerüljön a történelem órára készítendő előadásuk – és már ebből is tudhatjuk, hogy egy egyáltalán nem bonyolult, szórakoztató, szerethető kis műről beszélhetünk.

A két évvel később érkező folytatásban kiderült, hogy Bill és Ted tényleg nagyon fontosak a jövő számára, hiszen az ő kezükben van az emberiség sorsa, ráadásul még a poklot is meg kellett járniuk, ahol összebarátkoztak a Halállal, aki még be is szállt a zenekarukba, hogy együtt adják elő a világbékét hozó sláger – az egész egy igazi agymenés a köbön, de a jobb fajtából.

Huszonkilenc év kellett, de végül a rajongók legnagyobb örömére megérkezett a harmadik rész, ráadásul a Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés című, már klasszikusnak számító vígjáték rendezője, Dean Parisot készítette, és az összes lényegesebb színész visszatért, hogy még egyszer megmutassák, Billnek és Tednek van helye a mostani, káosz által uralt világunkban – hiszen nevetgélni mindenki szeret, nem igaz?


Kép: Brigette Lundy-Paine, Kid Cudi és Samara Weaving a Bill és Ted 3 című filmben / imdb.com

Remek ötletet találtak ki az írók, ugyanis a Bill és Ted 3 arról szól, hogy hőseinknek több évtized alatt sem sikerült megalkotniuk a mindent elsöprő, igazi harmóniát hozó dalt, és már idősebben, családos emberként kergetik a nekik megjósolt, de eljönni nem akaró sorsukat. Ebből adódnak családi gondok is, de a lányaik, Billie (Samara Weaving) és Thea (Brigette Lundy-Paine) imádják őket, és minden szempontból nagyon hasonlítanak rájuk.

Bill és Ted kap még egy esélyt, hogy megmentsék az egész univerzumot, így arra jutnak, hogy inkább előre utaznak az időben, hátha el tudják lopni maguktól a már elkészült zenét, és így teljesítsék a küldetésüket. Ebből persze rengeteg gond adódik, és közben a gyerekeik is megpróbálnak segíteni nekik, szóval összejön egy jó kis kaland.

Viszont az egésszel az a baj, hogy hiába lett felnőtt apuka Bill és Ted, még mindig úgy viselkednek és beszélnek, mint a tapasztalatlan, felelőtlen tinik, ezt pedig elég nehéz befogadni a már erősen korosodó színészektől. A régi hangulatot persze pontosan emiatt hozzák tökéletesen, és az előző két film rajongói imádni fogják a kis utalásokat, illetve a meglepetésszereplőket – viszont egy új nézőnek nem biztos, hogy annyira átjön majd a dolog.


Kép: Keanu Reeves, William Sadler és Alex Winter a Bill és Ted 3 című filmben / imdb.com

A készítőknek sikerült közel három évtized távlatából is egy olyan alkotást összehozniuk, ami szellemiségében illik, és méltó a szériához, ráadásul képes egy kicsit előrébb vinni a történetet, hogy ezáltal egyáltalán ne érezzük feleslegesnek az elkészültét.

Csupán az a gond, hogy ez nem lesz mindenkinek elég ahhoz, hogy igazán jól szórakozzon, mert hiába vannak benne vicces jelenetek, ha néhol kellemetlenül erőltetett, és idejétmúltnak hat.

A Bill és Ted 3 összességében egy jó folytatás, ami kielégíti majd a hűséges rajongókat, akármennyire is eltúlzott, furcsa dolgok vannak benne. Igazából pontosan ebben rejlik a varázsa, viszont emiatt teljesen érthető, ha valakinek nem fog tetszeni, mivel az egész egy elborult, komolyanvehetetlen, különös utazás pár szerethető karakterrel – ennél pedig manapság lehet, hogy többet kellett volna nyújtaniuk.

Valószínűleg senki se várt egy okos, igényes, maradandó művet, így a végeredmény korrekt, de egyáltalán nem kiemelkedő. Azért kifejezetten jó volt a sok John Wick-féle vérontás után ilyen szerepben látni Keanu Reevest, meg persze újra találkozni a régi kedvencekkel, szóval felkészülhetünk egy kellemes kis nosztalgiázásra, meg pár visszafogott nevetésre, de ennél többet nem igazán tud felmutatni ez a film – viszont ezt meglepően könnyű megbocsátani neki az ártatlansága és pozitivitása miatt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás