promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit tennél, ha ma meghalnék? – újra a színpadon Gergye Krisztián darabja
Borítókép:  Vertigo Media
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Augusztus 19-én a szegedi Thealter Fesztiválon lesz látható Gergye Krisztián rendezése, a Mit tennél, ha ma meghalnék?. A Gyulay Eszter átirata alapján készült előadás egy örökifjú anyuka, valamint ADHD-s kisfia életének és környezetük nehézségeit mutatja be.

Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka, egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú, és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő a főszereplői a Horváth Lili, Varga Ádám, Simkó Katalin és Katona László szereplésével készült drámának.

Történetük nem egyéb, mint szeretetéhes emberek kétségbeesett próbálkozása a normális életre. Az élet igazi megélését egymás által tapasztalják meg, de hiába a sok együtt töltött felszabadult, boldog pillanat, képtelenek maguk mögött hagyni saját poklukat.

„Az egymás elvesztésének elkerülhetetlensége az, ami rávilágít a boldogság pillanatiságára, amit valami jobb reményében soha nem merünk megélni teljes mélységében. Szereplőink folyton erre a pillanatiságra emlékeztetik egymást, kizökkentik a pillanatnyi harmóniát, akarva, akaratlanul egymásért tesznek kárt egymásban. Mindez mégis egy közös küzdelem a túlélésért, ami néha még életnek is nevezhető. Az emberi lét mélységeibe zuhanva az értelmetlenségben ismerhetik fel a sorsszerűt, vajon meg tudják-e oldani, vagy fel tudják-e vállalni saját maguk, vagy a másik tragédiáját”

– fogalmazott a darabról a rendező, Gergye Krisztián, akinek nemrég a Kőszegi Várszínházban mutatták be a szólóestjét.

  • Lehetséges-e jól szeretni?
  • Létezik-e felmentés egy anya számára, aki alkalmatlan jó anya lenni?
  • Hol kezdődik a szeretet és van-e határa az elfogadásnak?
  • Képes lehet-e egy szülő megváltani a gyermekét?
  • Egyáltalán tehetünk-e bármit is egy másik emberért?
  • Vagy muszáj szembenéznünk sorsunk felett gyakorolt saját felelősségünkkel?

– ezekkel a sokunkat foglalkoztató kérdésekkel foglalkozik az előadás.

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) az egyik leggyakoribb neuropszichiátriai tünetegyüttes, amely gyermekkortól végigkíséri az érintettek életét. Egy „sokarcú” állapotról van szó, amely három fő tünetet foglal magába: figyelemzavart, impulzivitást valamint hiperaktivitást. A fenti tünetek megismerése után egyértelmű, hogy egy figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küzdő gyerek – ahogyan Eric is – sok konfliktust él meg közvetlen környezetében.

Egy ilyen, komoly dühkitöréssel járó eset során véletlenül ismerkedik meg Eric a szomszédban lakó tanárnővel, akik lassan a bizalmasává válik, tanítani kezdi és még az anyjával is barátságot köt. Az eleinte kezelhetetlen viszonyok e hármas együtthatására kezdenek el normalizálódni. Egy ideig minden jónak tűnik, de hiába a sok együtt töltött felszabadult, boldog pillanat, képtelenek maguk mögött hagyni saját poklukat.

Az előadás ADHD-val foglalkozó filmek, dokumentumfilmek és könyvek alapján, valamint szakértők segítségével készült.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás