promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A martfűi rém-sorozatajánló: ugyanolyan zseniális, mint mozifilmként
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az már a mozifilm bemutatásakor bebizonyosodott, hogy Sospits Árpád A martfűi rém című alkotása nem egy egyszerű zsánerfilm a szocializmus egyik, ha nem a leghíresebb és legrettenetesebb sorozatgyilkosáról, hanem annál jóval több. Most a négyrészes minisorozat köntösbe csomagolt kibővített, háromórás változata még több izgalmat, feszültséget, és borzalmat ígér.

Halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, 1957-ben. Hét évvel később azonban ismét egymást követik a megrázó halálesetek. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát. Egy országban, ahol nem léteznek sorozatgyilkosok, egyre több az áldozat. A kirendelt fiatal ügyésznek minden kitartására szükség lesz, ha le akarja leplezni a rettegő kisváros kíméletlen ragadozóját.

Hihetetlen, de már négy éve annak, hogy bemutatták a mozikban Sospits Árpád remekművét, A martfűi rémet, ami minden tekintetben egy kiemelkedő alkotásnak számít a magyar filmtörténetben. Nemcsak technikailag, de színészileg, rendezésileg, és dramaturgiailag is egy zseniális darab, bár hozzá kell tenni, hogy olyan sok szálon fut, és olyan sok karaktert mozgat, hogy a kétórás játékidő szűkösnek hat egy ilyen zsúfolt cselekményhez. Pedig nem titok, hogy A martfűi rém első vágata háromórás lett, de a moziba nem kerülhetett, csak egy rövidebb, kétórás verzió.

Éppen ezért fogadtam örömmel a hírt, hogy a film eredeti, három órás, kibővített változata egy négyrészes minisorozatként fog debütálni a Netflixen. Augusztus elsején fel is került a streaming oldalra, és természetesen már meg is néztem.

A martfűi rém sorozatváltozata ugyanolyan zseniális, mint maga a mozifilm. Sőt, még annál is inkább. Ez a film nem véletlenül háromórásra lett vágva, hiszen a több szálon futó, és számos karaktert mozgató történet ebben a terjedelmében volt kerek, és szépen kidolgozott. Aki azt gondolná, hogy a bővített változat csak felesleges töltelék jelenetekkel van tele, az nagyon téved.

Az eddig soha nem látott részek még több feszültséget, izgalmat, és borzalmat tartogatnak a nézőknek, melyek betekintést engednek egy merész csapdaállítási akcióba, de tovább mélyíti a Kádár-korszakról olyan precízen lefestett korrajzot, ami már a mozifilmben is komoly hangsúlyt kapott.

A martfűi rém még mindig egy fojtogató hangulatú, vérfagyasztó, fantasztikusan összerakott pszichothriller, aminek már nagyon kijárt, hogy megkapja a kibővített verzióját. A háromórás játékidő ellenére a történet egy pillanatra sem ül el, végig pörgős és tartalmas marad, így akár egy este alatt könnyen ledarálható mind a négy epizód.

A martfűi rém már 2016-ban is egy kiemelkedő alkotás volt, aminek szintjéhez nagyon kevés hazai alkotás tudott felérni, és ez valószínűleg még sokáig így is marad.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás