promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Louis de Funés a szívroham után csinálta meg az egyik legjobb filmjét
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Louis de Funés egy kettős szívroham után a Szárnyát vagy combját? című filmjével tért vissza a filmvászonra, ami a rengeteg zseniális alakítása közül csupán az egyik.

Ritkán fordul elő, hogy európai filmről írunk a filmajánlóinkban, a francia filmek közül is egyedül az Életrevalókról, pedig a francia filmtörténet is bővelkedik a remek alkotásokkal. Ezek közül nem egy kötődik a minden szerepben zseniális Louis de Funés-hez, aki olyan megkerülhetetlen alkotásokban játszott, mint például a Horgász a pácban, a Csendőr-filmek, az Oscar, a Fantomas-trilógia, a Káposztaleves, vagy éppen a Szárnyát vagy combját?, ami a színészlegenda nagy visszatérése volt a szívrohama után.

Az ismert, hatvanéves éttermi kritikus, Charles Duchemin (Louis de Funés) pályafutása csúcsán a visszavonulás gondolatával foglalkozik. Előtte azonban még el akarja készíteni híres éttermi kalauzának utolsó kiadását, illetve át akarja adni fiának, Gérardnak (Coluche) tudását és szakmai tapasztalatát. A fiúnak azonban esze ágában sincs édesapja nyomdokaiba lépni és titokban vándorcirkuszt alapít, amelyben bohócként lép fel. Charles-nak más gondjai is akadnak: legnagyobb ellensége, Jacques Tricatel (Julien Guiomar) gyorséttermi birodalmával forradalmasítani akarja a francia gasztronómiát. A férfi megpróbálja ellopni az éttermi kalauz utolsó kiadását, hogy titokban megszerezhesse a rosszul minősített vendéglátó egységeket.

Louis de Funés rengeteg, és még annál is több filmben szerepelt, és a Szárnyát vagy combját? volt pályafutása utolsó szakaszának első filmje. A színész és a rendező, Claude Zidi itt bizonyította be, hogy milyen jól tudnak együttműködni, így nem is csoda, hogy ezután a film után rögtön meg is csinálták az ugyancsak sokak kedvencévé vált Marakodókat.

A Szárnyát vagy combját? hihetetlen, de semmit sem vesztett aktualitásából, mi több, a mondanivalójának ma még nagyobb jelentősége van, mint annak idején. Nem csupán emiatt, de minden tekintetben egy örökzöld klasszikus, amin egyszerűen nem fog az idő vasfoga. Gyakran adják a televízióban, és akárhányszor szembejön velem, mindig otthagyom a csatornát, de gyakran fordul elő, hogy a sok Funés-film közül ezt veszem le a polcomról.

Bár nem ez volt a legutolsó szerepe, Louis de Funés ebben a filmben is bebizonyította, hogy rajta sem fog a kor. Vitathatatlan, hogy hatalmas szív, erő, és lélek szorult ebbe a „kisemberbe”, akin generációk nőttek fel, milliókat nevettetett meg, és még remélhetőleg nagyon sokan fogják megismerni, és megszeretni őt.

A Szárnyát vagy combját?-ot mindenkinek tudom ajánlani, akár látta már, akár nem. Ráadásul nem egy nehéz darabról van szó, így egy könnyű, esti szórakozásnak is kitűnő. A film után pedig minden bizonnyal kicsit jobban meg fogjuk válogatni, hogy melyik étterembe megyünk ebédelni, vagy kedvünk támad elfogyasztani egy kis francia sajtot egy pohár borral.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás