promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Johnny Depp megírta minden idők egyik legjobb gyerekmeséjét
Borítókép:  Tobias SCHWARZ / AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Johnny Depp alakítja J. M. Barrie-t, Pán Péter megalkotóját az Én, Pán Péter című drámában, ami bár egy kitalált eredettörténete a világirodalom egyik legjobb gyermekmeséjének, ennek ellenére egy kiválóan sikerült filmalkotás.

Sir James Matthew Barrie soha fel nem növő, repülni képes figurája, Pán Péter először az író 1902-ben kiadott A kis fehér madár című, felnőtteknek szóló regényében tűnt fel, de csak az 1904-ben bemutatott Pán Péter, avagy a fiú, aki sosem nő fel színdarabja miatt vált ismertté, és később világhírűvé. A sokak által ismert Pán Péter regény viszont hét évvel később, 1911-ben született, amiből aztán a Disney egészestés rajzfilmje is készült (ennek élőszereplős feldolgozásán jelenleg is dolgoznak, és már az is kiderült, hogy ki fogja alakítani Hook kapitányt).

A regény születése óta számos adaptáció készült Pán Péter kalandjaiból, köztük az Én, Pán Péter című dráma, ami magának a színdarab keletkezésének egy kitalált történetét meséli el. Ebben a feldolgozásban Johnny Depp alakítja J. M. Barrie-t, míg a további szerepekben Kate Winslet-et, Julie Christie-t, Freddie Highmore-t, és Dustin Hoffman-t láthatjuk. Utóbbi már játszott korábban is Pán Péter adaptációban, mégpedig Steven Spielberg Hook című filmjében, amiben magát a népszerű antihőst alakította.

Az Én, Pán Péter története szerint a sikeres skót színpadi szerző, James Matthew Barrie (Johnny Depp) egy nap találkozik a Llewelyn Davies családdal: négy árva fiúval és gyönyörű édesanyjukkal (Kate Winslet). Barrie, a rosszallások ellenére, összebarátkozik a családdal és a fiúkkal mindenféle huncutságot eszelnek ki. Kivételes képzelőereje vitorlás hajóvá változtatja a domboldalt, az egyszerű botból óriási kard lesz, a levegőbe eregetett sárkány elvarázsolt tündérként lebeg. Így válnak a Llewelyn Davies fiúk annak a Sohaországnak az „Elveszett Fiaivá”, ahol mindenki tud repülni, ahol egymást éri a sok csoda, csíny és huncutság, s ahol még az idő is megáll. Később a családdal átélt kalandos, játékos napok alapján írja meg Barrie élete fő művét, a Pán Pétert.

Az Én, Pán Péter egy gyönyörű film, amit Marc Forster (A Quantum csendje, Barátom, Róbert Gida) rendezett David Magee forgatókönyvéből. Magát a történet alapját Allan Knee The Man Who Was Peter Pan (A férfi, aki Pán Péter volt) színműve adta, mellette pedig keveredik benne a valóság és a fikció. A filmet összesen hét Oscar-díjra jelölték, köztük a Legjobb film, és a Legjobb férfi főszereplő kategóriában is, de végül csak a Legjobb filmzenéért kapta meg.

Az Én, Pán Péter tulajdonképpen egy külön felnövéstörténet, amely középpontjában egyáltalán nem Pán Péter és a keletkezése áll, sokkal inkább a Davies család gyermekei, akik közül a legnagyobb figyelmet a Peter-t játszó Freddie Highmore kapja, aki már egészen kisgyermek korában is meggyőző alakításokat nyújtott. Ennek egyik tökéletes példája ez a film.

Forster filmje hasonló a Banks úr megmentéséhez, ami egyrészt a Disney Mary Poppins feldolgozásának keletkezéséről, másrészt magáról az alapmű születéséről szól. Az Én, Pán Pétert mindenkinek tudom ajánlani, aki szereti a hasonló műfajú filmeket, és akik szeretnének látni egy Oscar-jelölt alakítást Johnny Depp-től.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás