promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Medvevilág Szicíliában-kritika: a szicíliai medveuralom dicső korszaka
Borítókép:  Mozinet
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Dino Buzzati Medvevilág Szicíliában című gyerekmeséjéből készített filmet Lorenzo Mattotti és a Kecskeméti Animációs Filmstúdió. Spoilermentes kritika.

Bevallom őszintén, nem láttam a 2016-ban bemutatott A vörös teknőst, amit Oscar-díjra is jelöltek, és aminek elkészítésében közreműködött a Kecskeméti Animációs Filmstúdió is, de csak dicsérő szavakat hallottam róla, és már az előzetese alapján is lenyűgözött a képi világa, valamint a technikai megvalósítása. Éppen ezért keltette fel annyira a figyelmemet a Medvevilág Szicíliában olasz-francia animációs film, ami mögött ugyanaz a francia cég és a Kecskeméti Filmstúdió áll. Bár Franciaországban már 2019 októberében bemutatták, és Magyarországon is vetítették már a Francia Intézetben, sajnos még csak most jutottam el odáig, hogy megnézzem, és ugyanerre bíztatok mindenkit, mert egy nem mindennapi alkotásról van szó, és hamarosan már szinkronosan is vetíteni fogják a hazai mozikban.

Az alapsztorit a 20. századi olasz irodalom egyik legnagyobb alkotója, Dino Buzzati tanmeséje szolgáltatta, amit ezen a filmen keresztül ismerhettem meg, de állítom, és most kövezzen meg, aki akar egy tucatnyi csupor mézzel, ennél szebb gyerekmesét nem írtak az elmúlt száz évben.

A mesebeli Szíciliában játszódó történetet két vándorszínész meséli el egy öreg medvének: Leander, a medvék királya levezeti a népét a hegyekből, hogy élelemhez jussanak és megtalálják régen elvesztett fiát, Tónit. Az emberek világával megismerkedő medvék egyre több emberi szokást vesznek át, majd miután elfoglalják Szicíliát a zsarnoki Nagyhercegtől, és elkezdődik a békés együttélés korszaka az emberekkel, a történet nem ér véget. Ennél a pontnál ugyanis a mesét hallgató öreg medve átveszi a szót, és elmondja, mi az oka annak, hogy már száz éve nem élnek medvék Szicíliában.

A Buzzati könyvéből készült animációs film legerősebb pozitívuma és legcsillogóbb ékköve a képi világ. A szerző különös története és varázslatos világa úgy tárul a szemünk elé, ahogy nem is várnánk. Bár eleinte furcsának tűnhetnek a helyenként szögletes alakú medvék, rövid időn belül hozzászokik az ember, és onnantól fogva csak ámul és bámul minden egyes jelenet aprólékos, színekben és részletekben gazdag megvalósításán. Hatalmas gratuláció a Kecskeméti Animációs Filmstúdiónak, mert az egész látványvilág egyszerűen lehengerlő, és szemet kápráztató. Utoljára talán Jankovics Marcell 1973-as János vitézének grafikája nyűgözött le ennyire.

Maga a történet egy kedves, és több rétegű tanmese, van benne egy kis királydráma, egy kis felnövés-történet, és telis-tele van társadalomkritikával. A faji megkülönböztetéstől kezdve, a természettel való kapcsolatunkon át, egészen a világunkban elfogalt helyünk és döntéseink iránti felelősségünkig nagyon sok minden kapott helyet ebben a 85 perces filmben. Ezért sem ül le egy másodpercre sem, mert annyira tömény, mégis finoman adagolt, hogy szinte pillanatok alatt végigpörgünk az eseményeken, és hirtelen nem is értjük, hogy miért lett ilyen hamar vége.

Mivel nagyon sok témát feszeget, és több rétegre épült a cselekménye, akár lehet olyan érzésünk is, mintha ezt már láttuk valahol, és való igaz, vannak ismerős elemei, de a Medvevilág Szicíliában célja nem is az újítás, sokkal inkább a szórakoztatás, és a tanítás. Természetesen helyet kapnak a klasszikus népmesei elemek, mint példál a három próbatétel, a szörnyek, a hősök és a gonoszak, az ármánykodók is.

Akik esetleg olvasták az alapművet, észrevehetik, hogy néhány ponton kicsit változtattak rajta, nyilván azért, hogy a mai kor követelményeinek is megfeleljen, így tulajdonképpen két részre lehet bontani a filmet: az első etapban a klasszikus történetmesélést láthatjuk, míg a másodikban, amikor már az öreg mackó mesél, egy modernizáltabb változatot. Nyilván gondoltak azokra is, akik már esetleg találkoztak a könyvvel, így nem lövöm le a poént, mikor, de van egy gyönyörű tisztelgés a szerző, Buzzati előtt, amire érdemes figyelni.

A Medvevilág Szicíliában nem egy szokványos animációs film, hanem egy olyan európai alkotás, ami nem csak a gyerekeknek szól. Szórakoztató, és látványos tanmese kicsiknek és nagyoknak egyaránt, aminek képi világa egyszerűen fantasztikus, a lezárása pedig kérdőjeles, vagyis lehet utána elmélkedni rajta, hogy hogyan is ért véget a történet.

A Medvevilág Szicíliában július 16-tól, szinkronosan látható a mozikban a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás