promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghalt Ennio Morricone
Borítókép:  Blikk
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

91 éves korában hétfőn meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző.

91 éves korában, hétfő hajnalban elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző. Az Oscar-díjas, világhírű művész egy római kórházban halt meg, miután szerencsétlenül esett. Temetését szűk körben fogják tartani - írja a La Repubblica.

Ennio Morricone kétszeres Oscar-, Grammy- és kétszeres Golden Globe-díjas zeneszerző volt, aki az egyetemes filmzene egyik legnagyobb alakjának tartanak. Több mint 550 filmhez írt zenét, mint például: Egy maroknyi dollárért, A Jó, a Rossz és a Csúf, Volt egyszer egy Vadnyugat, A profi, Volt egyszer egy Amerika, Polip, Aki legyőzte Al Caponét, A dolog, Aljas nyolcas.

Morricone a római Santa Cecilia konzervatóriumban végezte zenei tanulmányait és egyebek mellett trombitán tanult játszani. Először 1964-ben Sergio Leone kérte fel Egy maroknyi dollárért című filmjéhez, hogy néhány betétdalnak készítse el a hangszerelését.

Tehetségére hamar felfigyeltek, mert olyan hagyományostól eltérő hangszereket alkalmazott, mint amilyen a harmonika, a haranc, vagy az elektromos gitár. Sorra kapta a megbízásokat, és bár elsősorban westernfilm-zeneszerzőként jegyezték meg nevét, számos más műfajban is maradandót alkotott.

Nemrég kapta meg John Williamsszel együtt az Asztúria hercegnője-díjat, amit a spanyol Nobel-díjként is emlegetnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás