promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vissza a jövőbe: tíz érdekesség a 35 éves legendás filmről
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

35 éves Robert Zemeckis kultfilmje, a Vissza a jövőbe, ezért ebből az alkalomból összegyűjtöttünk 10 érdekességet, amit talán nem tudtál róla.

Hihetetlen, de már 35 éve annak, hogy Doki visszaküldte Marty-t a jövőbe. Robert Zemeckis 1985-ös kultfilmjét, és folytatásait mindenki ismeri, és csodálkoznék, ha lenne, aki még nem látta volna. A Vissza a jövőbe pont olyan megkerülhetetlen, mint a Star Wars, mindenki ismeri Darth Vadert, és mindenki tudja, hogy mi az a fluxuskondenzátor.

Bár ez egy filmajánlónak indult, arra jutottam, hogy erről a filmről teljesen felesleges beszélni, egyszerűen fantasztikus, epikus, zseniális; ha készítenék egy 100-as listát azokról az alkotásokról, amit mindenkinek látnia kell, akkor a Vissza a jövőbe biztos rajta lenne.

Megszámolni sem tudnám, hogy hányszor láttam már az egész trilógiát, mégsem lehet megunni. Bár többször felröppent a pletyka, hogy elkészülhet a 4. része, a rendező, Robert Zemeckis, és az író, Bob Gale határozottan kijelentették, hogy amíg ők élnek, biztos nem készül több folytatás. És ez így is van jól, a történet így kerek, befejezett, és tökéletes.

„Magasságos egek!”

– Doki szavai jutnak eszembe, ha belegondolok, hogy már tényleg 35 éves ez a film. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy a mai filmajánló egyben egy évfordulós cikk is lesz, amiben olyan érdekességeket gyűjtöttem össze erről az alkotásról, amiket talán nem tudtál róla.

  1. Egy korai vázlat szerint az időgép egy hűtőgép lett volna, Marty pedig egy nevadai teszt-atomrobbantás helyszínéről tudott volna hazajutni. Az ötletet elvetették, nehogy a dolgot otthon kipróbáló gyerekek beszoruljanak a hűtőbe, és egy mozgó szerkezet egyébként is praktikusabb volt. Az ötlet később az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmbe került át.
  2. A forgatókönyv írása közben két probléma merült fel. Az egyik, hogy hihető okot kellett szolgáltatni arra nézve, hogy miért is barátok Marty és Doki. Ebből a célból került be a filmbe az óriási erősítő a film elején. A másik gond az ödipális Lorraine-Marty kapcsolat feloldása volt, amit úgy oldottak meg, hogy a forgatókönyvbe beleírták, hogy Lorraine azt mondja, amikor megcsókolja, olyan, mintha a bátyja lenne.
  3. A bemutató után Bob Gale és Robert Zemeckis kaptak egy köszönőlevelet John DeLoreantól, amiért az ő autómárkáját használták a filmben. Ehhez tartozó érdekesség, hogy ehhez az autóhoz később külön kiegészítőket lehetett kapni, hogyha valaki azt akarja, hogy úgy nézzen ki a jármű, mint a filmben látott, akkor lehet egy saját felturbózott változata. Időutazni természetesen így sem lehetett vele.
  4. Az Universal Stúdió nem igazán volt kibékülve a Reagan-poénnal. Ez az a része a filmnek, amikor a múltbéli emberek nem hiszik el Martynak, hogy a színész Ronald Reaganből amerikai elnök lesz. Mindenki megnyugodott, mikor kiderült, hogy Reagan kifejezetten jót derült rajta. Az elnök természetesen tudott róla, hogy megemlítik majd a filmben, ezt jóvá is hagyta. Még azt is felajánlották neki, hogy Hill Valley polgármesterét játssza el, de ezt már visszautasította. A film viszont annyira tetszett neki, hogy egy 1986-os beszédében még idézett is belőle: „ahová megyünk, ott nincs szükség utakra”.
  5. A stúdió egyik fejese állítólag számos ötlettel állt elő, és kérte, hogy a film címe „Spaceman from Pluto”, vagyis Űrlény a Plútóról legyen. A film executive producere, Steven Spielberg a válaszlevelében megköszönte a poént, és elmondta, hogy mindannyian jót nevettek a poénon. A stúdióvezér ezek után nem merte bevallani, hogy komolyan gondolta.
  6. A filmet 3 Oscar-díjra jelölték, ebből egyet váltott díjra, amit a Legjobb hangvágásért kapott meg.
  7. A rendező ki akarta vágatni azt a jelenetet, mikor Marty Johnny B. Goode-ot játssza, de az egyik vágó meggyőzte arról, hogy legalább a tesztvetítésekig maradjon bent. Végül mégsem vágták ki belőle.
  8. A film nyitójelenetében számos órát láthatunk, az egyiken pedig egy férfi lóg. Ez egy egyértelmű utalás a Safety Last című némafilmre, és Harold Lloyd-ra. De emlékezzünk csak vissza arra a részre, mikor Doki visszaküldi Marty-t a jövőbe. Ő is az óra mutatójába kapaszkodva lógott.
  9. A film alapötlete Bob Gale-től jött, aki elgondolkozott azon, hogy milyen lett volna, ha a saját apjával egyszerre járt volna iskolába. A forgatókönyv azonban egyik stúdiót sem érdekelte, egészen Zemeckis 1984-es filmje, A smaragd románca sikeréig. Ekkora csatlakozott a projekthez Spielberg is.
  10. A főszerepre már eredetileg is Michael J. Foxot szánták, azonban mivel őt szerződés kötötte a Családi kötelékek című tv-sorozathoz, így kezdetben nem vállalhatta a forgatást. Ezért aztán az első néhány hétben Eric Stoltz-al forgattak, de néhány hét után rájöttek, hogy nem ő a tökéletes választás, és visszatértek Michael J. Foxhoz. Ehhez olyan rugalmas forgatási rendet kellett kitalálniuk, amelybe mindkét szerep belefért.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás