promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Artemis Fowl-kritika: a Disney 125 millió dolláros orbitális bakija
Borítókép:  Artemis Fowl / imdb.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hosszú évek után elkészült Eoin Colfer nagysikerű fantasyregény-sorozata alapján az Artemis Fowl, amit a Disney a sok csúszás után a koronavírus-járványra való tekintettel egyből csak interneten mutatott be. A kritikusok és a nézők is darabjaira szedték a rengeteg pénzből készült, alapból remek színészeket felvonultató alkotást, de vajon tényleg ennyire szörnyű, vagy csak túlreagálják a rajongók?

Néha az embert már azért csábít egy film, mert mindenki lehúzza a sárga földig. Az Artemis Fowl esetében is így van, ugyanis ennél a műnél a pozitív kritika olyan ritka, mint a fehér holló, pedig papíron minden adott volt ahhoz, hogy a Disney ismét egy sikeres sorozatot nyomjon ki a gyártósorról:

egy népszerű regénysorozat, érdekes fantasy-világ, remek rendező, sok tehetséges színész és rengeteg pénz – akkor mégis mi ment félre?

Kezdjük azzal, hogy az Artemis Fowl nem jó. Sőt, annyira nem, hogy határozottan ciki a tény, hogy 125 millió dollárt és több évnyi munkát pazaroltak rá. Már-már azt hinné ez ember, hogy a világjárvány nem hogy ártott neki, de meg is mentette a csúfos mozis bukástól, ugyanis ez egy csillogó-villogó, drága hiba lett.


Kép: Artemis Fowl / imdb.com

A filmet az a Kenneth Branagh rendezte, akinek többek között az első Thor-filmet és a 2017-es Gyilkosság az Orient expresszen című alkotást is köszönhetjük, ráadásul olyan színészeket sikerült meggyőznie, mint Judi Dench, Josh Gad vagy Colin Farrell. Reménykedhetünk benne, hogy jó sok pénzt kaptak, mivel ezek után tuti, hogy csúfolni fogják őket Hollywoodban.

Az Artemis Fowl egy nagy, összecsapott káosz, ami igaz, hogy látványos, de ahhoz képest, hogy mennyire túlzsúfolt, rettenetesen unalmas. Tele van butaságokkal, a karakterekkel nulla kapcsolatot tudunk építeni, és az egész történet érdektelenné válik, ami a főszereplő Ferdia Shaw hibája is, aki valami förtelmes alakítást nyújt.

Gonoszság lenne azt mondani, hogy miatta úszott el a film, mivel Kenneth Branagh sem tudta pontosan, hogy mit csinál. Se a humor, se az akció nem működik, és hiába tárul elénk egy izgalmasnak szánt fantasy-világ tele mesebeli lényekkel és titkokkal, ha még azt is félelmetesen pocsékul kezelik.


Kép: Artemis Fowl / imdb.com

Az már csak hab a tortán, hogy a mű minden pillanatában érezni azt az arroganciát, hogy a Disney a biztosnak vélt sikerre alapozva csupán felvezetést adott a jövőbeli kalandokhoz. Szóval végig érezni, hogy teljesen mindegy, itt mi történik, mivel már most a folytatásokon van a hangsúly – amik valószínűleg soha az életben nem fognak megérkezni egy ekkora bukás után.

Szinte már sajnálni lehet az Artemis Fowlt, mert mindenki csak bántja, de most kivételesen az összes támadás jogos. Ez egy hatalmas fekete pont minden résztvevő számára, még úgy is, hogy azért valljuk be, nem ez a világ legrosszabb filmje.

Érdemes elkerülni ezt a drága adócsalást, mert se a kicsiknek, se a nagyoknak nem lesz szórakoztató. Végig csak kapkodjuk a fejünket, hogy mégis mi értelme van az egésznek, aztán elengedjük a gyeplőt, és hagyjuk, hogy kínkeservesen leteljen a 95 percnyi szenvedés, amiből reméljük, hogy a későbbiekben tanulni fog a Disney.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás