promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Johnny Depp miatt versengenek a nők
Borítókép:  Johnny Depp / Ekaterina Chesnokova / Sputnik / Sputnik via AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hiába volt már 30 éves Johnny Depp az Arizoniai álmodozók című Emir Kusturica-filmben, még akkor is kisfiús mosolyával, és a tinikre jellemző kisugárzásával hódította meg a hölgyek szívét kortól függetlenül.  De mit tegyen egy hozzá hasonló ember, ha egyszerre két nő szeret bele, ráadásul mindkettő egy bizonyos szempontból zakkant? Ez a furcsa alkotás mindenre választ ad, miközben teljesen elvarázsol minket.

A Macska-jaj készítője, Emir Kusturica éppen azon volt a 90-es évek elején, hogy Európa után Amerikát is meghódítsa az Arizoniai álmodozók című filmmel, amihez ráadásul még az éppen ügyeletes hollywoodi sztárt, Johnny Deppet is megszerezte magának. De sajnos még ez sem volt elég ahhoz, hogy a rendező elkerüljön egy idegösszeomlást, majd a műve évekig porosodjon egy fiókban.

Végül 1993-ban bemutatták az alkotást, ami egy fiatal srác és két zavart nő szerelmi háromszögéről szól egy szinte álomszerű világban, ahol csak az érzelmek számítanak.

Az Ollókezű Edward és a Cry-Baby után Johnny Depp előtt kinyílt a világ, de ő mégis ezt a különös projektet választotta, és ebből is látszik, hogy neki a művészet sokkal fontosabb volt, mint a hírnév. És ez a film valóban egy értékes, művészi alkotás, bár nem hibátlan, mivel nem mindig tudja, hol húzza meg a furcsaság határát.


Kép: Johnny Depp és Lili Taylor az Arizoniai álmodozók című filmben. / imdb.com

Faye Dunaway és Lili Taylor alakítják Depp mellett a két szerelmes hölgyet, akik egyszerre nyújtanak félelmetes, és elragadó performanszt, így teljesen érthető, hogy miért is vonzódik hozzájuk a huszonéves férfi, aki nem tudja, hogy pontosan mit is kezdjen az életével, és csak csapong, hátha valaki irányt mutat neki – és persze jönnek is az őrült érzelmek.

Nagyon egyedi hangulata van az Arizoniai álmodozóknak, hiszen akármennyire is tragikus, mély és gondolatébresztő pár jelenet, végig körbeveszi az egészet a humor – ez pedig egy kicsit kényelmetlenné teszi a megtekintést, bár a lehető legjobb értelemben.

Alapból a karakterek is elég érdekesek, hiszen a mentális zavaroktól függetlenül is leköti a figyelmünket a kiöregedő díva, és az ő árnyékában élő, szeretetéhes mostohalány kapcsolata, amit csak tovább tetéz a fiatal csődör megjelenése, aki természetesen mindkettőből kihozza a legjobbat, és a legrosszabbat.


Kép: Faye Dunaway és Johnny Depp az Arizoniai álmodozók című film forgatásán. / imdb.com

Ez egy rendkívül érzéki, romantikus, szívszorító és vicces film, ami érzelmileg megragadja a nézőt, de mégis szórakoztató marad, akármennyire is szokatlan alkotásról van szó. Emir Kusturica megmutatta, hogy remekül bánik a karakterekkel, és képes úgy prezentálni egy teljesen elszállt szerelmes történetet, hogy páratlan legyen.

Az Arizoniai álmodozók mindenkinek ajánlott, aki szeretne egy kicsit belecsöppenni egy nem hétköznapi szerelmes történetbe úgy, hogy a végén egyszerre érezzük magunkat ábrándosnak és gyászosnak. Nehéz szavakba önteni ezt a filmet, mivel nem egy tipikus mestermű, de akire hatással van, annak nagy kedvence lesz.

Csupán az a kérdés, hogy mennyire vagyunk vevők egy ilyen szürreális alkotásra, mert ha az első percek idegesítenek minket, akkor utána sem lesz sokkal jobb az élmény, az biztos. Viszont, ha megnyitjuk előtte a szívünket, akkor rendesen meghálálja ez a film.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás