Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Jim Carrey teljesen megőrült egy szerep miatt

Jim Carrey teljesen megőrült egy szerep miatt

Zene, Film & Kultúra

Jim Carrey teljesen megőrült egy szerep miatt

Zene, Film & Kultúra

Baranyecz János - 2020.06.02. 19:33

A híres nevettető, Jim Carrey 1999-ben az Ember a Holdon című életrajzi filmben eljátszotta élete legfontosabb szerepét, de sajnos a tökéletes alakítás érdekében túl kellett mennie minden határon. Ennek az lett a következmény, hogy rengetegen furcsán néztek rá, és azt hitték, hogy teljesen megőrült, pedig csak megmutatta, hogy ő egy igazi színész.

Jim Carrey egy generáció ikonja, aki alapból a sikeres vígjátékairól, és a komikusan eltúlzott, rettenetesen vicces alakításairól, karaktereiről ismert, mint például a Maszk, vagy Ace Ventura. Az ezerarcú nevettető rengeteg nézőnek okozott már boldogságot, de tudjuk, hogy pont a megmókásabb emberek tudnak a legszomorúbbak lenni, így a színész életében is volt egy pillanat, amikor kérdőre vont mindent, amit addig a világról tudott.

Tényleg elég páratlan ember Jim Carrey, viszont volt előtte egy másik komikus, aki hasonló érzést váltott ki a közönségből. Úgy hívták, hogy Andy Kaufman, és folyamatosan kiakasztotta a közönséget zseniálisan kellemetlen, félelmet nem ismerő, alkalmanként sértő humorával. Mindketten hasonló dolgot képviseltek, a maguk idejében egyáltalán nem értette meg őket a világ, ráadásul ugyanúgy január 17-én születtek.

Talán pontosan ezért akarta nagyon Jim Carrey, hogy ő lehessen az Ember a Holdon című 1998-as Milos Forman (Száll a kakukk fészkére) film főszereplője, ami Andy Kaufman életéről szól. Erőn felül próbálkozott, hogy őt válasszák, és végül sikerült is neki, a végeredmény pedig egy Golden Globe-díjas alakítás, és egy örökérvényű, zseniális klasszikus lett.

A színész eddig sosem látott mélységekig ment el, hogy át tudjon szellemülni, aminek komoly következményei voltak testileg, és lelkileg is. Nem volt hajlandó elengedni karakterét, és még a forgatási szünetben is benne maradt. Pontosan úgy, ahogy annak idején Andy Kaufman is, Jim is mindenkit felidegesített maga körül, párszor igazi rohadék volt, és ezzel rendesen megrémisztette az embereket, ráadásul annyira eggyé váltak, hogy a régi Jim Carrey el is tűnt, és minden örökre megváltozott.


Kép: Jim Carrey a Jim & Andy: The Great Beyond – Featuring a Very Special, Contractually Obligated Mention of Tony Clifton című dokumentumfilmben. / imdb.com

Erről a forgatási időszakról szól a Netflixen található Jim & Andy: The Great Beyond – Featuring a Very Special, Contractually Obligated Mention of Tony Clifton című dokumentumfilm, amiben nem csupán az őrületet láthatjuk, de Jim Carrey is elmélkedve tekint vissza a munkálatokra, hogy pontosan tudjuk, mi járt a fejében, miközben a lelke elhagyta a testét, és teljesen átadta magát a szerepnek.

Ez az alkotás pedig nem csupán Jim Carrey, Andy Kaufman, vagy az Ember a Holdon rajongóinak hihetetlen élmény, de mindenkinek, aki értékeli a művészetet, vagy nem találja önmagát. Ez nem csupán egy dokumentumfilm, hanem egy utazás egy zseni agyába, ami inspirációval szolgál, és elgondolkodtat minket.

Megismerhetjük Jim Carrey humorának gyökereit, a párhuzamokat közte és Andy Kaufman között, miközben egy kegyetlenül jó alakítás kulisszatitkait is megleshetjük. Ritkán láthatunk ennyire nyers, és őszinte alkotást, így mindenképp érdemes megnézni. Nehéz szavakba önteni, hogy pontosan milyen hatással van az emberre a Jim & Andy: The Great Beyond, de az biztos, hogy adni kell neki egy esélyt – a művészlelkeknek pedig egyenesen kötelező.

Vajon őrület, vagy színtiszta tehetség, amit látunk? Lehetünk boldogtalanok, ha mások boldoggá tétele a hivatásunk, terápiánk? Mindenki eldöntheti magának, hogyan ítéli meg Jim Carrey-t a film végére, de így legalább láthatjuk egy meg nem értett ember lelkének igazi mélységét, és már ez hatalmas értéket képvisel.

Borítókép: Jim Carrey az Ember a Holdon című filben / bbc.co.uk

Legolvasottabb hírek