promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Johnny Depp kezéhez számtalan ember vére tapad
Borítókép:  Tobias SCHWARZ / AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Helena Bonham Carter május 26-án ünnepli 54. születésnapját. Ebből az alkalomból újra elővettem egyik kedvenc rendezőm, Tim Burton zenés alkotását, a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélyát, amiben a színésznő Johnny Deppel együtt játszik.

A 2007-ben bemutatott horrormusical, vagy inkább dallamos párbeszédekkel tarkított fekete komédia Stephen Sondheim és Hugh Wheeler Broadway-musicalje, a Sweeney Todd, a véres londoni borbély alapján készült.

A borbély Benjamin Barker (Johnny Depp) egyszerű, boldog életet élt feleségével és a kislányával Londonban. Ám a gonosz Turpin bíró (Alan Rickman) szemet vetett a gyönyörű asszonyra. A férfit hamis váddal Ausztráliába száműzte, ő pedig magához édesgette a nőt és a kislányt. Évekkel később a férfi visszatér a rabságból, ahol csak a bosszú éltette. Sweeney Todd néven borbélyüzletet nyit a Fleet Street-en, és az oda betérőkön áll bosszút a vele történt igazságtalanságért. A véres gyilkosságokban a szomszédasszonya, a pitesütő Mrs. Lovett (Helena Bonham Carter) a társa, aki segít eltüntetni a hullákat. Húsos pitéjének gyorsan híre megy.

Annak idején a kritikusok azért húzták le ezt a filmet, mert túl sötétnek, és túl musicalesnek tartották. Feltevődhet a kérdés, hogy mégis mit vár az ember egy olyan filmtől:

  • ami már a címében is véres és sötét hangulatot sugároz,
  • egy híres musical az alapja,
  • és az a Tim Burton rendezett, aki mindig is szeretett a kopár, sötét színekkel játszani.

Tény, hogy Burton stílusát nem elég megszokni, meg is kell érteni, ami nem egy egyszerű feladat. Azonban ha sikerül, akkor rögtön megértjük, hogy miben is rejlik az ő zsenialitása, aminek egyik csillogó ékköve a Sweeney Todd.

Egy-két elnyújtott, vagy éppen feleslegesnek ható jelenettől eltekintve egy remek, de semmiképp sem egy túlzottan színpompás, vagy derűs filmalkotás, amiben a színészek brillíroznak. Aki még nem hallotta Johnny Deppet énekelni, annak máris van egy nyomós oka rá, hogy megnézze a filmet, de ugyanúgy jó alakítást nyújt benne Helena Bonham Carter (Harcosok klubja, Harry Potter), Alan Rickman (Harry Potter, Igazából szerelem), és Sacha Baron Cohen (A diktátor, Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika) is, akik ugyanúgy megcsillogtatják énektudásukat.

A Sweeney Todd számos rangos jelölést kapott, amiből végül egy Oscar-díjra a Legjobb látványtervezés kategóriában, valamint a Legjobb komédia vagy musical, és a Legjobb férfi főszereplőnek (Johnny Depp) járó Golden Globe-ra futotta.

A Sweeney Todd egy rendkívül sötét, groteszk, és véres horrormusical, amit minden Tim Burton-kedvelőnek tudok ajánlani, de akik Johnny Depp, Helena Bonham Carter, vagy a többi szereplő miatt tennének vele egy próbát, azok se hagyják ki.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás