promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ryan Reynolds feleségét megtámadta egy gyilkos cápa
Borítókép:  Steven Ferdman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az évtizedek során Hollywood csak úgy ontotta magából a cápás filmeket, ezek közül kiemelkedik Steven Spielberg 1975-ös örökzöld klasszikusa, amit ha az ember nem látott, akkor mondhatni egyáltalán nem látott még cápás filmet. Hozzá kell tenni, hogy nem ez az egyetlen értékelhető és szórakoztató hasonló stílusú alkotás: a Háborgó mélység, a Nyílt tengeren, 47 méter mélyen, Meg – Az őscápa, de valakinek még a trash-kategóriába eső cápás filmek (Sharknado, A cápolip, Az ötfejű cápa, Szellemcápa) is élvezhetőek. Mi most egy 2016-os alkotást ajánlunk, amiben Ryan Reynolds csábos felesége, Blake Lively magányos küzdelmét láthatjuk egy gyilkos cápával. Ez a film A zátony.

Nancy (Blake Lively) imád magányosan siklani a hullámokon, azonban cápatámadás éri, és egy zátonyon reked 200 yardra a parttól. Sebesülése miatt öngyilkosság lenne úsznia, hiszen a vér szagát messziről megérzik a cápák. Az életben maradásért használnia kell az eszét; valahogyan ki kell cseleznie a rá vadászó, és folyamatosan körülötte úszkáló bestiát.

A zátony egy különleges filmélmény, ami az első percben beszippantja a nézőt. Egy teljesen egyszerű történettel rendelkező túlélődráma, ami egyáltalán nem válik unalmassá, és ez részben annak is köszönhető, hogy nincs feleslegesen túlnyújtva a játékidő.

Jaume Collet-Serra filmjének több pozitívuma is van, ebből az egyik az operatőri munka: az alkotás elképesztő képi világa teljesen ámulatba ejti a nézőt, sokszor el is feledteti vele, hogy nem egy természetfilmet néz éppen. A másik pedig Blake Lively, aki zseniális választás volt a szerepre: egyrészt a férfiak nem győznek majd betelni vele, másrészt remekül hozza a rettegő, de elszánt, és a feladást nem ismerő, erős női karaktert.

Háttértörténetéből is pont annyit tudunk meg, amennyit a cselekmény megkövetel – nem sok felesleges információ derül ki róla. Ehelyett sokkal több időt fordít a film arra, hogy hogyan járjon túl a főszereplő a bestia eszén, és meneküljön el a szirtről, márpedig ezek többsége nem a valóságtól elrugaszkodott ötletek, és éppen ezért a film képes elérni azt, hogy együtt gondolkozzunk a főhőssel.

A film az utolsó negyed óráig egy roppant feszült, izgalmas, és csodálatos alkotás, amiben a cápa animációja is pazarul néz ki. Egyedül azt sajnálom, hogy a rendező mindent eldobott, amit az első egy órában felépített egy hatásvadász összecsapásért, majd egy giccses lezárásért.

Nem kertelek, A zátony nem egy korszakalkotó, de nem is a trash, vagy középszerű kategóriába tartozó cápás film. A fentebb említett értékelhető, és szórakoztató darabok mellett A zátonyt is maximálisan tudom ajánlani azok számára, akik szeretik a cápás filmeket, vagy Blake Lively-t.

Aki még esetleg nem látta volna, mindenképpen tegyen vele egy próbát!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás