promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
George Lucas rendezett egy filmet, ami nem Star Wars
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bár George Lucas neve hallatán az embernek rögtön a Star Wars jut eszébe, bizony nem ez volt az első nagyjátékfilmje, és főleg nem az első sikerfilmje. Az 1971-es THX 1138 című sci-fije után, ami egyértelműen nem a legjobban sikerült rendezése, de a Lucas-rajongók számára mindenképpen javaslom a megtekintését, 1973-ban bemutatták az Amerikai krétafirka című dráma-vígjátékot, ami egy, a rock and roll korszakában játszódó ifjúsági film, amiben Harrison Ford is feltűnik.

A hatvanas évek eleje az ártatlanság évei voltak Amerikában, mielőtt Vietnam, a korrupció és a kábítószer mindent megváltoztatott. A középosztálybeli, kisvárosi fiatalok egyetlen szórakozása az autó, a szex és a rockzene. Miközben bömböl a rádióból a rock and roll, a főutcán autóznak föl-alá a papa autójával, nőre vadászva. Két jó barát elhatározza, hogy mielőtt másnap reggel elutaznak a főiskolára, még egyszer utoljára ők lesznek az éjszaka császárai. A lazán összekapcsolódó epizódokból álló történet valamennyi főszereplője egyetlen éjszaka találkozik a nagy változással.

Őszintén szólva az Amerikai krétafirka egy feeling-film. Annak viszont egészen kiváló. A magam részéről mindig is szerettem azokat a filmalkotásokat, amelyek megidézik a 60-as éveket, és George Lucas-nak ez abszolút sikerült. A történet elég semmitmondó, de az egész filmet elviszi a hátán a hangulat, a kor zenéi, a miliője, és a színészek, akik mind találóan formálták meg a karaktereiket.

Sajnálatos, hogy Lucas Csillagok háborúja előtti munkássága nincs annyira a köztudatban, pedig az Amerikai krétafirka igazán megérdemelné, hogy több figyelmet kapjon. Tulajdonképpen ez volt az első sikerfilmje, ami a költségvetésének több, mint hetvenszeresét hozta vissza, és mind a kritikai, mind a nézői visszajelzések is dicsérőek voltak.

Külön megemlítendő, hogy Lucas mellé olyan filmes nagyágyúk csatlakoztak producerként, mint Gary Kurtz (Star Wars: Egy új remény, Star Wars: A Birodalom visszavág), és Francis Ford Coppola (A keresztapa-trilógia, Apokalipszis most), de ez volt az a film is, amiben először dolgozott együtt Harrison Ford George Lucasszal. Han Solo megformálója ácsként dolgozott akkoriban, és éppen Lucas otthonában készített szekrényeket, mikor felajánlott neki egy apró mellékszerepet a filmben.

A főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul LeMat, Cindy Williams, Charles Martin Smith, és Candy Clark, aki Oscar-jelölést is kapott az alakításáért. A filmet egyébként összesen öt Oscar-díjra jelölték: esélyes volt a Legjobb vágás, a Legjobb forgatókönyv, a Legjobb rendező (ez volt Lucas első rendezői Oscar-jelölése), a Legjobb női mellékszereplő, és a Legjobb film kategóriában is. Végül egyiket sem váltotta díjra.

Az Amerikai krétafirka nem egy történetközpontú, de egy annál szórakoztatóbb, és rendkívül hangulatos feeling-film, amiben több, mint három tucat híres sláger csendül fel. Ezt a filmet mindenkinek tudom ajánlani, de leginkább azoknak, akik kedvelik George Lucas munkásságát, és szívesen megnéznének tőle mást is, ami nem Star Wars, valamint azoknak, akik imádják a 60-as éveket és a rock and roll-t.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás