promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Majka kiakadt Győzikére és több zenészre
Borítókép:  Majka offical
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem igazán érti, hogy egy ismert és népszerű zenészek miért kuncsorognak szociális támogatásért.

Teljesen átalakult a zenei iparág: régen meg tudtad szedni magadat befutott előadóként az albumeladásokból, de ma már a legnagyobb neveknek is a koncertezés jelenti a fő bevételi forrást. A járvány mindent felborított, és a zenészeknek, akiknek nincsenek tartalékai, most a csőd szélére kerültek.

Az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) és az Artisjus azonnal lépett, és a koronavírus miatt nehéz anyagi helyzetbe került előadók és szerzők összehangolt megsegítésére rendkívüli szociális támogatásokat tett elérhetővé.

Ahogyan a honlapon említik:

„A támogatást az EJI azoknak az általa képviselt előadóművészeknek biztosítja, akiknek a koronavírus-járvánnyal összefüggésben hozott rendkívüli kormányzati intézkedések miatt előadásaik maradnak el, ezért jelentős bevételkiesést kénytelenek elszenvedni. A támogatás feltétele legalább négy, a járvány miatt hozott intézkedések okán elmaradt előadás megjelölése.”

Közben azIndex birtokába került a lista, amit az EJI nem akart közétenni a weboldalán. Itt látható, hogy egyéni elbírálás volt, ahol például Győzike is kapott támogatást:

  • R. Kárpáti Péter, Terecskei Rita, Törőcsik Franciska, Vásáry André, Vitáris Iván (72 ezer forint)
  • Falusi Mariann, Ihos József, MC Hawer, Nyertes Zsuzsa, Pokorny Lia, Rekop György (88 ezer forint)
  • Kálloy Molnár Péter, Laár András, LL Junior, Xantus Barbara (96 ezer forint)
  • Győzike (112 ezer forint)

Az Artisjusnál azonban közétették a teljes listát, itt olyan neveket olvashatunk, mint Csík János (Csík Zenekar), Kállay-Saunders András, Polgár Odett, Mező Misi, Pély Barna, Tolvai Reni, Varga Líviusz (Quimby) vagy Zságer Balázs (Zagar). Artisjusnál mindenki bruttó 160 ezer forintot igényelhetett.

Az Index megkereste Majkát, aki a privát Facebook oldalán is kiakadt ezen az egészen, a lapnak pedig azt nyilatkozta, hogy gusztustalannak és szánalmasnak tartja ezt az egészet.

Majka posztja alatt több ismert zenész is felháborodását fejezte ki, amikor végignéztek a névsoron. Vastag Tamás például a hivatalos oldalán is leírta, hogy osztja ezt a véleményt.

A lényeg egyértelmű: olyan ne kuncsorogjon támogatásért, akinek nem kellene. Majka pédául elmondta azt is, hogy az ő zenekarából is jelentkezett valaki, de a pénzt aztán jótékony célra ajánlotta fel. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás