promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
George Clooney úgy meghízott, hogy Oscar-díjat kapott érte
Borítókép:  Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

George Clooney a Vészhelyzetnek köszönhette a világsikert, majd rögtön rossz lóra tett Joel Schumacher Batman és Robin című filmjével, ami azóta is a leggyűlöltebb Batman-film, és ennek oka nemcsak a mellbimbós denevérjelmez volt. Napjainkban a színész nevének hallatán sokaknak az Ocean's-filmek, az említett kórházsorozat, és a Nespresso-reklámok jutnak eszükbe, míg emlékezetes alakításai lassan feledésbe merülnek, mint például a Sziriána, amiért Oscar-, és Golden Globe-díjat is kapott.

21 év a CIA szolgálatában kiélezi az érzékeket. Bob Barnes ügynök (George Clooney) azt is pontosan látja, amikor saját cégében támadnak bajok. Barnes számára akkor válik személyessé mindez, amikor egy energetikai elemző (Matt Damon) és felesége (Amanda Peet) a saját bőrén érzi meg, mire képes a terrorizmus. Rá kell jönnie, a világ bármely táján éljenek is, életüket kikerülhetetlenül befolyásolja az a hatalmas erő, melynek mozgatói között ott van a gazdagság, a hatalom utáni vágy és a vak hit.

Nem véletlen, hogy éppen a Sziriána-t húztam elő a már 59 éves George Clooney születésnapján, véleményem szerint pályája egyik legmeghatározóbb alakítását ebben a filmben nyújtotta.

Stephen Gaghan filmje, ami hasonlóan mozaikszerűen illeszkedik össze, mint a 2000-ben bemutatott, Benicio del Toro, Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas főszereplésével készült Traffic, egy visszavonult CIA ügynök visszaemlékezései alapján készült. Rögtön az elején le kell szögezni, hogy nem egy egyszerű darab. Az embernek alaposan koncentrálnia kell, hogy elsőre megértse, annak idején pont emiatt írták róla, hogy túl sokat akar mondani, és túl sok szálon fut a történet.

Szerintem, aki Christopher Nolan-alkotásait elsőre meg tudja érteni, annak a Sziriána is piskóta lesz, és így jobban oda tud figyelni Clooney játékára, aki a szerep kedvéért napok alatt felszedett magára 16 kilót, és egy komoly gerincsérülést is szenvedett a forgatáson, de 2006. március 5-én már felgyógyultan vette át a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó aranyszobrot.

A Sziriána egy erősen moralizáló és „markos” üzenettel rendelkező politikai thriller, amiben a Clooney által megformált Bob Barnes izgalmas és árnyalt története mellett felvonul az olajbiznisz minden szereplője: a korrupt üzletemberek és korrumpálható politikusok, országukat kiáruló arab sejkek és belső ellenzékük, valamint az olajfúró tornyok nyomorgó mohamedán vendégmunkásai.

Mégegyszer hangsúlyozom, nem egy egyszerű film, lehet, hogy több megnézést igényel, de mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt, mert egy rendkívül izgalmas és látványos film, tele remek színészi alakításokkal.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás