promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Virtuális koncertekkel ünnepelheted a nemzetközi dzsessznapot
Borítókép:  Herbie Hancock. Forrás: AFP/Roberto Finizio.
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kilencedik alkalommal ünneplik a nemzetközi dzsessznapot világszerte április 30-án. A világjárvány miatt idén egy több résztvevős virtuális globális koncertet tartanak, az eseményhez kapcsolódva néhány magyar zenész is jelentkezik online élő produkcióval.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock világhírű amerikai zenész javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi dzsessznappá. Az idei rendezvény különleges apropója, hogy Hancock nemrég ünnepelte 80. születésnapját.

Idén a fellépő dzsesszzenészek az otthonukból kapcsolódnak az élő zenei folyamba a #JazzDayAtHome keretében. A magyar idő szerint 21 órakor kezdődő hivatalos esemény fellépői között lesz mások mellett Gregory Porter, John McLaughlin, Jane Monheit, Alune Wade, John Beasley, Lizz Wright, John Scofield, Morgan Freeman, Lang Lang, Lee Ritenour, Angélique Kidjo, Youn Sun Nah, Dee Dee Bridgewater, Dianne Reeves, Joey DeFrancesco, Charlie Puth, Cecile McLorin Salvant, Marcus Miller és Forest Whitaker is.

A rendezvény hivatalos fóruma a jazzday.com oldal.

Magyarországon a karanténból a Jazznap.hu szervezésében csütörtökön 17 óra 30 perctől a Balázs József Trió (Balázs József – billentyűs hangszerek; Lakatos-Peczek Krisztián – bőgő; Balázs Elemér – dob) ad virtuális műsort, amely a Nemzetközi Jazznap Facebook-oldalán követhető. 20 órától az énekes, zongorista Urbán Orsi és a szaxofonos Kollmann Gábor duója követhető élőben a Harmónia Jazzműhely Facebook-oldalán, illetve a MagyarJazz weboldalán (magyarjazz.hu).

A szervezők, az UNESCO, a Herbie Hancock Intézet és a dél-afrikai vendéglátók március végén közös közleményben jelentették be, hogy 2020-ban elmarad a Nemzetközi Jazznap nagy központi gálakoncertje és a hozzá kapcsolódó, általában többnapos rendezvénysorozat. A gálakoncert idén Fokvárosban lett volna.

Az idei dzsessznap fontos üzenete a szolidaritás, hiszen a többi előadóművészettel együtt a dzsessz is rendkívül nehéz helyzetbe került a járvány miatt, a koncertek mindenütt elmaradnak.

Magyarországon a kezdetektől, 2012-től rendeznek programokat a nemzetközi dzsessznaphoz kapcsolódva – olvasható a távirati iroda összefoglalójában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás