promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
9+1 érdekesség, amit nem tudtál az 50 éves Uma Thurman-ről
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Április 29-én ünnepli születésnapját az 50 éves Uma Thurman, aki Golden Globe-jelölést kapott a Kill Bill 1. és 2. részében nyújtott alakításáért, Golden Globe-, és Oscar-jelölést a Ponyvaregényért, és Golden Globe-díjat a Pasifogó kísérletek című filmért. Quentin Tarantino kedvenc színésznőjéről összegyűjtöttünk 9+1 érdekességet, amit talán még nem tudtál róla.

1. Mindenhol azt írják, hogy nevét az egyik hindu istennő után, Uma után kapta, akit leginkább Párvatiként ismernek (Párvati a termékenység, a szeretet és az odaadás, valamint az isteni erő és hatalom istennője). De maga az Uma név egy szanszkrit kultúrából származó női név, ami azt jelenti, hogy nincs; len vagy kurkuma.

2. Édesapja, Robert Alexander Farrar Thurman harmadik házasságából született, három fiútestvére (Ganden, Dechen, Mipam) és egy féltestvére (Taya) van, akikkel sok időt töltöttek az indiai Almona-ban, és a Dalai Láma is többször meglátogatta őket.

3. 15 évesen kezdte karrierjét, mint divatmodell a Click Modelügynökségnél. Többek között szerepelt a Glamour és a Rolling Stone magazinban is. Első filmes szerepei között volt az 1988-as Veszedelmes viszonyok, amiben olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Glenn Close és Michelle Pfeiffer. Ehhez tartozó érdekesség, hogy Michelle Pfeiffer és Uma Thurman egy napon születtek, Pfeiffer ezen a napon ünnepli 62. születésnapját.

Glenn Close (balra) és Uma Thurman (jobbra) a Veszedelmes viszonyok című filmben

4. Londonban lakott, mikor a Veszedelmes viszonyokat forgatták, ekkor ismerkedett meg Phil Joanou filmrendezővel, de nemsokkal később már Gary Oldman-el kavarodott viszonyba, akivel 1990-ben össze is házasodtak. 1992-es válásuk után csak hat év múlva ment újra férjhez, Ethan Hawke-hoz, akitől két gyermeke született. A rossz nyelvek szerint Quentin Tarantino-val is több volt köztük, mint munkakapcsolat, ehhez kapcsolódó érdekesség, hogy a kétszeres Oscar-díjas rendező a múzsájaként tekintett Uma-ra.

5. A Kill Bill alapötlete valójában Uma Thurman fejéből pattant ki, mikor a Ponyvaregény forgatása alatt egyik este elég sokat ivott. Miután megosztotta Tarantino-val az ötletét, a rendező először egy 30 oldalas forgatókönyvet írt hozzá, majd ígéretet tett a múzsájának, hogy a születésnapjáig befejezi a szkriptet. Ezt az ígéretét be is tartotta. A film végén pedig ez olvasható: „Based on the character of »The Bried«, created by Q & U”. A „Q” Quentin-t, az „U” pedig Uma-t jelent.

6. A sok Golden Globe-, és Oscar-jelölése mellett négy Arany Málna-jelöléssel is „büszkélkedhet”, amelyek közül szerencsére egyet sem váltott díjra. A legrosszabb színésznő kategóriában jelölték az 1998-as Bosszúállókban, ugyanebben a filmben kapott egy nominálást a legrosszabb páros kategóriában is, továbbá a Batman és Robin-ban Méregcsók szerepéért, és a Néha a csajok is úgy vannak vele című filmben nyújtott alakításáért.

7. A színésznő nagyjából tíz évig nem kereste Tarantino társaságát, miután maradandó sérülést szenvedett a Kill Bill forgatásán. Tarantino arra kényszerítette Thurman-t, hogy maga hajtson végre egy nagyon veszélyes autós mutatványt, amit a színészek biztonsága érdekében a kaszkadőrök szoktak végezni. Ennek a következménye pedig nyak- és térdsérülés lett, amit megpróbáltak eltussolni. Tarantino később belátta, hogy élete legnagyobb hibáját követte el ezzel, és bocsánatot kért múzsájától, aki egy évtizednyi mosolyszünet után hajlandó volt kibékülni vele.

8. Ugyancsak a Kill Bill-hez kötődik, hogy mikor kiderült, hogy a színésznő második gyermekével, Levon Roan-el terhes, Tarantino azonnal elhalasztotta a forgatást.

9. Élete egyik legrosszabb döntésének tartja, hogy annak idején visszautasította Eowyn szerepét A Gyűrűk Ura – A két toronyban, bár egyes források szerint Arwen szerepére is esélyes volt.

+1. Mostanában egyre több pletykát lehetett hallani arról, hogy a Kil Bill 3. része lesz Tarantino 10., és egyben utolsó rendezése. Ezt megerősíteni látszik a rendező egyik közelmúltbeli nyilatkozata, miszerint tárgyalt Uma Thurman-el a folytatásról, és már van is egy remek ötlete a történethez. De előtte mindenképpen befejez egy színdarabot, továbbá annak az ötrészes sorozatnak a megírását, amit a Volt egyszer egy Hollywood-hoz készít.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás